Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har provat Panasonic LX5 - kvalitetskompakt med HD-filming

Panasonic LX5 har något som andra kvalitetskompakter saknar – HD-filmning.

Annons
Panasonic LX5 har något som andra kvalitetskompakter saknar – HD-filmning. Den har också fått elektronisk sökare och bättre bildkvalitet jämfört med LX3. Ladda ner våra provbilder och se själv.

Idag har i stort sett alla kompakter HD-filmning utom de bästa kvalitetskompakterna. Det är en tidsfråga tills alla sådana kameror får det också, men först ut är Panasonic LX5 som efterträder uppskattade LX3.

LX-serien har fått många fotografers gillande med en seriös utformning och vettiga funktioner. För två år sedan lanserades LX3 och nu kommer efterträdaren LX5 som är försiktigt förbättrad. Panasonic vill ju inte ändra på ett vinnande koncept för mycket.
Att kameran heter LX5 beror dels på att siffran 4 anses oren i Japan (det finns ingen Canon G4 heller), men även på att LX-kamerorna görs om till Leica-kameror. Genom att hoppa ett nummer harmoniseras Panasonics och Leicas namngivning. LX5 blir med största sannolikhet Leica D-Lux 5 till hösten.

Panasonic LX5 har liksom LX3 en sensor med 10 megapixel i storleken 1/1,63. Sensorn är egentligen på 11 megapixel men hela sensorn används aldrig för att det inte ska bli för stora skillnader i upplösning när man använder olika proportioner på bilden.

LX5 tar med mer av motivet i kanterna i 16:9-läge än vid 3:2 och 4:3, men dessa lägen ger mer på höjden. Upplösingen för de olika lägena är ungefär 9; 9,5 respektive 10 megapixel.

Nytt i Panasonic LX5 är ett fjärde läge, 1:1, som ger kvadratiska bilder med 7,5 megapixel. Precis som på tidigare modeller sitter omkopplaren för de oliak formaten ovanpå objektivet.

Till det yttre har LX5 fått ett båttre gummiklätt grepp och en förhöjd blixtsko som gör att det går att ansluta samma elektroniska sökare på LX5 som på micro-fourthirdskameran GF1. Tyvärr är den sökaren något plastig och lågupplöst.

Panasonic har lyckats göra den egenutvecklade sensorn
något mer ljuskänslig vilket förbättrar brusegenskaperna och höjer det dynamiska omfånget. De kameror jag har fått prova har en mycket tidig programvara vilket gör det osäkert att säkert uttala sig om bildkvaliteten.

I provbilderna är bruset tydligt vid ISO 400. Max-ISO är 12.800 och det är som väntat ingen vacker syn, men det fungerar för den som måste fånga något minnesvärt.

Vid lägre ISO imponerar LX5 med att klara hårt ljus bra för att vara en kompakt. Färgåtergivningen kan ställas in så att den blir mycket verklighetstrogen.

Kameran har också blivit snabbare och kan ta 2,5 bilder per sekund i normalläge och 6 bilder/s i ”burst”-läge. Finns också ett läge för 10 bilder/s med reducerad upplösning.

Den största nyheten är filmfunktionen. Kameran har två olika filmformat med olika komprimeringsteknik, AVCHD Lite för bästa bildkvalitet och Motion Jpeg för mest hanterbara filer. Filmstorleken i AVCHD är 1280x720/60p, då är varannan filmruta skapad av kameran eftersom sensorn ger 30 bilder per sekund.

I AVCHD-läge kan komprimeringsnivån ställas i tre lägen. Med Motion Jpeg ger kameran 1280x720/30p med fast komprimering.

Nytt objektiv. Zoomomfånget på 2,5 gånger i LX3 var något begränsat. Nu har Panasonic ökat omfrånget från 24-60 mm till 24-90 mm (motsvarande småbildsformatet).

Ljusstyrkan i vidvinkelläget är som tidigare 2,0. I teleläge sjunker sjunker ljusstyrkan blot till 3,3 (2,8 för LX3).

Panasonic LX5 börjar levereras i september. Det svenska priset är inte satt.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild