Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har plats här i norr

SD -resonemanget "Ni kommer inte in här för här är det fullt" är rimligt och logiskt om man aldrig varit norr om Dalarna. Här uppe är det nämligen tomt. Det är inga problem att hoppa i en bil och köra i en timme (i 160 km/t för det finns inga poliser heller) utan att se en annan människa. 

Vad vi borde göra är att parkera dessa flyktingar här uppe och ge dem hjälp att komma igång med att göra nånting. Vi behöver folk och vi behöver skatteintäkter. Ge alla som väljer att bosätta sig där det bor mindre än två personer per kvadratkilometer två friår från arbetsgivaravgift om arbetsgivaren är lokal. Ge alla som vill starta eget sponsrad draghjälp från lokala bokföringsfirmor och kalla det GlesbygdsAnpassat Marknadsbidrag (GAM), avhängigt på att företaget och de anställda skattar lokalt. Pumpa in friskt blod i vår anemiska och döende glesbygd och gör den mindre gles. Vi misstänker att en majoritet av dem som kommer hit har något yrke sedan tidigare och att de VILL arbeta i stället för att stå och tigga från myndigheter som antingen skiter i dem eller direkt motarbetar dem."Det är fullt" gäller för överbelastade Skåne, Stureplan med nära omnejd samt Göteborg. Resten av södra Sverige har en del utrymme och här, norr om Falun, är det enbart drakar och isbjörnar. UTRYMME är det enda vi har gott om.

Att knoppa av en del av befolkningen och ge den minimal ersättning (150 kronor per dag) och parkera den i avskilda förläggningar är inte en fungerande modell. Tältlägerskonceptet har aldrig lett till vettig integration någonstans där det testats, och det beror inte på att de andra som testat är inkompetenta utan på att det i alla led är en exkluderande handling. Att tro att det ska leda till annat än alienation är idioti, och lösningen är intressant enbart för den som är intresserad av att skapa slitningar och konflikter mellan flyktingar och infödingar. Om det är bråk man vill ha så är det givetvis ett utmärkt sätt att göra alla inblandade upprörda, och det finns svenska partier som ser det här som ett gyllene tillfälle. Varför övriga partier och myndigheter väljer att spela dem i händerna är en gåta.

I stället borde vi se invandrarna som en resurs. Ge dem chansen att arbeta utan att skatta sig fördärvade de första två åren – och ge ALLA ANDRA SAMMA CHANS här i glesbygden - och se om de inte kan bygga en fungerande ekonomi för avfolkningsbygden igen. De som tror att varje invandrare får 45000 i bidrag per månad borde vara för den här lösningen, för den är onekligen billigare än deras luftslott. De som tycker att hela Sverige ska leva borde nappa direkt eftersom det här vore den första – enda, faktiskt – insatsen för att återbefolka de där delarna av landet som saknar tunnelbana. De som rikspolitikerna har glömt faktiskt är en del av Sverige, men som de plötsligt minns varje gång det är val och sedan glömmer lika snabbt igen.

Kom hit, ta med varma kläder och en snöskyffel och hugg i. Det finns massor att göra, men ingen som kan utföra jobbet. Det är dags att ändra på det nu.

Oliver V. och L.H 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel