Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har inte försökt mörka fakta

Vi ser mycket allvarligt på att en parasit har förorenat vårt dricksvatten. Den har inte bara gjort att vi alla måste koka vårt vatten innan det kan drickas eller användas vid matlagning. Parasiten har dessutom gjort en mycket stor del av befolkningen magsjuka.

Vi beklagar det från djupet av våra hjärtan och vi har därför ägnat i stort sett varje vaken stund under den senaste tiden till att finna lösningar på problemet.

Inom kommunen har vi mobiliserat alla medarbetare med ansvar inom dessa frågor. Det handlar om Vatten Östersunds personal, informatörer, miljöskyddsinspektörer, samt våra experter inom säkerhet och samhällsskydd.

Under snart två veckor har alla arbetat i ett ursinnigt tempo för att hitta gåtans lösning och för att medborgarna ska vara så välinformerade som möjligt. Men det är också viktigt att vi arbetar professionellt och planenligt.

I arbetet har vi haft stöd av tillresta experter från VAKA, Livsmedelsverkets nationella vattenkatastrofgrupp. De intygar att vår organisation har arbetat effektivt och med stor skyndsamhet.

Vi har alltså arbetat med all den skyndsamhet som överhuvudtaget varit möjlig.

Redan då ” Viktigt Meddelande till Allmänheten ” gick ut sent under fredagskvällen den 26 november drog vi upp tydliga riktlinjer om att vårt arbete skulle präglas och genomsyras av största öppenhet. Vi mönstrade ett stort antal informatörer som sedan dess arbetat oförtrutet med att publicera nyheter kring vattensituationen på vår webbsida. Vi har spridit information via våra kanaler in i sociala medier och vi har under vardagarna arrangerat välbesökta pressträffar.

Kommunen har under hela perioden haft flera telefonnummer öppna dit allmänheten kan ringa och få svar av våra experter. Vi har publicerat en lättläst text om parasitjakten på vår webb, något vi tror att många unga kan uppskatta och ta till sig.

Vi har alltså varken försökt att mörka eller dölja några fakta.

Vi konstaterar att våra lokaltidningar publicerar inlägg, såväl i debattform som i form av insändare, där både helheten och delar i det vi gjort och gör ifrågasätts.

Att så sker är helt i sin ordning. Det är det fria, demokratiska samhällets natur och vi kommer aldrig att ifrågasätta det. Det är nämligen den grund som vår demokrati vilar på.

Däremot önskar vi att allmänheten noga följer rapporteringen, både inom media och på vår hemsida. I nyhetsrapporteringen och på vår hemsida finns nämligen ofta redan svar på de frågeställningar som framkommer på debatt- och insändarsidorna.

I lokaltidningarna har det publicerats inlägg där insändare tycker att kommunens framtoning har varit att förmedla så lite information som möjligt.

Vad vi beskrivit ovan är alltså att vi har arbetat så öppet som överhuvudtaget är möjligt.

Vi arbetar oförtrutet med att Östersunds befolkning så snabbt som möjligt ska få rent dricksvatten. Vi vill uppmana medborgarna att vara uthålliga med att koka vattnet. Det är ett besvär, vi vet, men så är läget. Det kan dröja innan vattnet är rent. Hur länge vet vi inte.

Men detta är säkert:

Ni kommer inte att sväva i ovisshet om vad som sker.

Och all vår personal gör även fortsättningsvis allt för att dricksvattnet så snart som möjligt ska bli rent igen.

Bengt Marsh,

kommundirektör

Lars Andersson,

förvaltningschef, Samhällsbyggnad.

Anne-Katrin Ångnell,

förvaltningschef för Teknisk förvaltning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel