Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har ingen möjlighet att spåra det"

Elna Larssons brev kom inte fram.
Nu svarar Postnord.

Hans Bergander är produktionsområdeschef på Postnord med ansvar för området Jämtland (landskapet, inte länet).

Hur kommer det sig att brevet från Elna inte kommer fram?

– Det normala är att det kommer fram över natt. Men av olika skäl kan det dröja till nästa dag. Det är ungefär 10 miljoner brev i omlopp och vi har ett avlångt land från Karesuando i norr till Ystad i söder. En viss del kan dröja någon dag. Men att brev försvinner, det är väldigt sällan att vi får de reklamationen.

Om ett vanligt brev ändå försvinner så är det borta och Postnord betalar ingen ersättning.

– Ett vanligt brev är egentligen oförsäkrat. Vi har ingen möjlighet att spåra det. Därför har vi andra produkter som rekommenderat brev. Då får man kvitto och vi betalar ut en ersättning på upp till 10 000 kronor om det försvinner.

Ska man inte kunna lita på Postnord?

– Absolut. Det ser man i våra mätningar också. Sifo gör mätningar som visar att 92-93 procent av breven kommer fram efter dag ett. Nära 99 procent är framme dag två. Därefter är det i stort sett 100 procent av breven som kommer fram.

Postnord har funnits under olika namn, Postverket, Posten med mera, sedan 1623.

– Många tror det är en myndighet, skattefinansierad. Men vi överlever på portot, säger Hans Bergander.

Eftersom antalet brev som skickas minskar så minskar också underlaget för att bedriva postutdelning som samhällsuppdrag. Det pågår just nu en statlig utredning där utredaren Kristina Jonäng bland annat föreslagit att slopa övernattbefordran med flyg och i stället skicka med tåg.

– Då får vi lite andra förutsättningar eftersom flyg är dyrt. Det är ute på remiss nu och ska upp i regering och riksdag snart, säger Hans Bergander.