Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har fått våra egna Hallandsåsar

Undrar just hur de som bor i Gäddede har någon fördel av att det ska satsas ytterligare 17 miljoner på skidstadion i Östersund. Det där med att "det är bra för hela länet", tror jag är något som politiker slänger sig med. Härom dagen var det Robert Uitto som kastade ur sig det. Om inte jag, som bara bor några kilometer från arenan inser storheten och värdet av en jätteanläggning för norska mästerskapen i skidskytte, så har jag svårt att tro att folk som bor mer i periferin fattar det. Dessutom verkar utbyggnaden ske utifrån några internationella förbunds krav. Vem, förutom de närmast sörjande känner en omåttlig stolthet av att vi har arenor av alla slag?

Det finns snart inte en idrott man inte kan utöva inom stadsbussarnas turkarta. Men det verkar svårt att få till det. Simhallen möglar (gjorde i alla fall), fingrar slits av och bandyisen är  tydligen rena dödsfällan. Olika idrottsarenor har blivit lite som jämtländska Hallandsåsar. Det är byggt så mycket redan att det inte går att ligga lite lågt. Fundera och göra rätt. 

Men jag lär väl som vanligt inte begripa.

I morgon är det julafton och den här texten var inte tänkt att handla om politiskt skitsnack utan om viktigare saker. 

Har ni tänkt på att ordet gammaldags har en så fin klang så här vid juletid? Allt ska vara gammaldags; Kalvsylta, grisfötter, rödbetor, korv, gurka, köttbullar, julbrygd. Ja, typ allt du kan hala fram på ett julbord verkar bli lite godare och bättre om det är gammaldags.

Men skulle du överhuvud taget reflektera över en gammaldags TV? Kanske i bästa fall en med färg. Eller en gammaldags stereo som mest bara kan spela gammaldags musik? Inte det. 

Lite gammaldags fin eldragning, då? Sån där som sprakar och far. Den som annonserade om sådana tjänster skulle nog få klappa igen rätt snabbt. 

Att ordet gammaldags har en så fin klang vissa tider borde ge vatten på kvarn åt dem som sitter och menar att allt var bättre förr. Jorå, visst kan jag också tycka att det fanns sånt som var bättre på 1960-talet. Jag minns inte om det på den tiden var nån idé att marknadsföra gammaldags grejer. Det mesta var ju det redan när det producerades.

Det som då kändes gammalt slängdes bort eller ställdes på undantag. Ingen på den tiden kunde tro att en medelålders redaktör på 2000-talet skulle gå i spinn av en gammal Luma bukett eller en teakuggla. 

Nej, nu tror jag att jag måste äta något. Jag har lite mycket gammaldags spagetti och korv i någon låda i kylen. Fnissar man upp det i mikron blir det som nylagat.