Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har ett kvitto på att vi gör det bra"

2009 var det större andel elever i Östersund kommuns grundskolor som var behöriga till gymnasiet än snittet i riket. Också andelen som fick slutbetyg i minst 16 ämnen var högre än i riket.

Det visar rapporten "Måttbandet mäter grundskolan", där Östersunds kommun är en av nio kommuner i Norrland som deltagit.

2009 var det 84,5 procent av kommunens grundskoleelever som fick slutbetyg i minst 16 ämnen. Det var också 89,4 procent av grundskoleeleverna som var behöriga till gymnasiet. Båda faktorerna är bättre än rikssnittet samt står sig bra i jämförelsen bland de nio deltagande kommunerna (se fakta om jämförelseprojektet).

– Vi har ett kvitto på att vi gör det bra. Men det går alltid att bli bättre, säger Gunnar Forsberg, verksamhetsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun.

I rapporten har man också tittat på likvärdigheten i betygssättning genom att jämföra skillnader i resultat på nationella prov i svenska, engelska och tyska med betygen i samma ämnen. Enligt rapporten är det marginella skillnader i förhållande till riket. Men Östersunds kommun samt Luleå sätter i större utsträckning något högre slutbetyg i svenska.

Östersunds kommun har näst högst processkvalitetsidex bland deltagande kommuner. Indexet har utgångspunkt i enkäter som gjorts bland rektorer samt elever. Det är framföralt elevernas nöjdhet som drar upp resultatet för Östersunds kommun.

– Det är extra roligt, säger Gunnar Forsberg.

Måttbandet har utvecklats genom de år det funnits, det har gjorts mellan två och tre liknande rapporter tidigare, och mätmetoderna har förändrats.

– Därför kan det vara lite svårt att jämföra med tidigare år. Arbetet innebär också att vi har sökt formerna att göra detta på. Men styrkan i att arbeta på det här sättet är att vi som deltar lär av varandra, säger Gunnar Forsberg.