Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har ett kvitto på att vi gör det bra"

2009 var det större andel elever i Östersund kommuns grundskolor som var behöriga till gymnasiet än snittet i riket. Också andelen som fick slutbetyg i minst 16 ämnen var högre än i riket.

Annons

Det visar rapporten "Måttbandet mäter grundskolan", där Östersunds kommun är en av nio kommuner i Norrland som deltagit.

2009 var det 84,5 procent av kommunens grundskoleelever som fick slutbetyg i minst 16 ämnen. Det var också 89,4 procent av grundskoleeleverna som var behöriga till gymnasiet. Båda faktorerna är bättre än rikssnittet samt står sig bra i jämförelsen bland de nio deltagande kommunerna (se fakta om jämförelseprojektet).

– Vi har ett kvitto på att vi gör det bra. Men det går alltid att bli bättre, säger Gunnar Forsberg, verksamhetsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun.

I rapporten har man också tittat på likvärdigheten i betygssättning genom att jämföra skillnader i resultat på nationella prov i svenska, engelska och tyska med betygen i samma ämnen. Enligt rapporten är det marginella skillnader i förhållande till riket. Men Östersunds kommun samt Luleå sätter i större utsträckning något högre slutbetyg i svenska.

Östersunds kommun har näst högst processkvalitetsidex bland deltagande kommuner. Indexet har utgångspunkt i enkäter som gjorts bland rektorer samt elever. Det är framföralt elevernas nöjdhet som drar upp resultatet för Östersunds kommun.

– Det är extra roligt, säger Gunnar Forsberg.

Måttbandet har utvecklats genom de år det funnits, det har gjorts mellan två och tre liknande rapporter tidigare, och mätmetoderna har förändrats.

– Därför kan det vara lite svårt att jämföra med tidigare år. Arbetet innebär också att vi har sökt formerna att göra detta på. Men styrkan i att arbeta på det här sättet är att vi som deltar lär av varandra, säger Gunnar Forsberg.