Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har aldrig velat bli som Stones"

Annons


De var Finlands största rockexport och influerade band som Guns N' Roses och Mötley Crüe.

Men nu splittras Hanoi Rocks för gott.

-Jag skrattar åt dem som kallar oss "glam rock". Det var aldrig glamouröst för oss, säger 46-årige Michael Monroe.

Slutet närmare sig för Hanoi Rocks, ett av de mest inflytelserika skandinaviska rockbanden någonsin.

-Vi har nått så långt som det går. Vi har aldrig velat bli som Rolling Stones, som bara fortsätter turnera. Att spela i 25 år till vore bedrövligt. Jag skulle hellre skjuta mig själv, säger Andy McCoy på ett hotellrum i Stockholm.
"Vår musik är tidlös"

De har hunnit fylla 46 år, sångaren Michael Monroe och gitarristen Andy McCoy, och deras långa karriär av turnerande och destruktivt partyrumlande tar ut sin rätt. Tillsammans har duon utgjort Hanoi Rocks stomme ända sedan starten i slutet av 70-talet. De blev bandets eget "Glimmer twins", Finlands svar på Jagger/Richards. Med rötterna i Stones-rock och blues, parat med punkens energi och snygga popmelodier, hittade Hanoi Rocks sitt patenterade sound.

-Vår musik är tidlös. Jag har många låtfavoriter. "Boulevard of broken dreams" beskriver situationen vi befann oss i vid den tiden, säger Monroe.
Beatleshysteri i Japan

Vid den tiden, 1984, stod bandet inför det stora internationella genombrottet. De spelade in med legendariske producenten Bob Ezrin och var stora rockstjärnor i Japan, där publiken älskade deras dekadenta klädstil och hårt sminkade ansikten.

-Det var Beatleshysteri, minns Andy McCoy.

-Vår orientaliska image märktes i albumtitlarna och "band-loggan", jag fascinerades av den japanska kulturen med geishaflickor och allt, säger Michael Monroe.

TT Spektra: Mycket groupies?

-Visst gillade jag brudar men aldrig "groupies". Too bloody easy, säger Andy McCoy.
Trummisen omkom

Men så kom tragedin, när trummisen Razzle omkom i en bilolycka i Los Angeles.

-Vi förlorade inte bara vår trummis utan även en av våra bästa vänner. Situationen blev ohållbar, säger Michael Monroe.

Att det var Mötley Crue-sångaren Vince Neil som körde bilen kan verka som ödets ironi. Medan Hanoi Rocks splittrades blev Mötley Crüe stjärnor inom "glam metal"-scenen.

-Ironiskt, jag vet inte. Om man menar att Mötley Crue tjänade en massa dollars, visst, men i mina ögon var de aldrig framgångsrika, inte musikaliskt, säger Andy McCoy.

-"Hairmetal"-banden var bättre på att använda hårtorken än sina instrument, säger Monroe.
Föll från balkong

I dag är storhetstiden sedan länge förbi. Olycksfågeln Andy McCoy omskrivs i stället för sitt drogmissbruk och diverse episoder ur sitt trasiga liv. För några år sedan föll han från en balkong, häromåret glömde han löständerna på Borlängefestivalen Peace And Love och så vidare.

-Tabloidpressen tycker att sånt är kul, men det är inget roligt alls. Andy hade kunnat dö när han föll, säger Michael Monroe.

-Mina tänder krossades, benen också. Nu har jag titanskruvar inopererade men såna här dagar äter kylan upp benen. Jag kan leva med det, får bara ta det lugnare nu, säger Andy McCoy, en av rockens verkliga överlevare.

Mer läsning

Annons