Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi hade inte kunna tänka oss att det skulle bli så här"

Fredrik Bengtsson, informatör på Migrationsverket, befann sig på måndagseftermiddagen i Malmö, men var på väg till Östersund.

– Vi hade inte kunna tänka oss att det skulle bli så här, säger han.

Han berättar att också fler från Migrationsverket reste till Östersund under måndagen. Men när LT hälsade på vid asylboende på Frösön på måndag efter lunch, fanns ingen representant där.

– Det stämmer, de är på väg, säger Fredrik Bengtsson.

– I dag har vi ordnat så att ett vaktbolag kommer att ha extra bevakning och personal kommer att finnas på plats på dagarna den här veckan för att kunna svara på frågor från dem som bor där, säger han.

• I huset på Frösön har människorna det väldigt spartansk, de har inga byrålådor, inga bord och stolar på rummet, bara sängar. 50 personer delar på en tvättmaskin, får det vara så?

– Det är en tillfällig lösning i väntan på att vi ska hitta lägenheter. Men tyvärr är det så det ser ut. Det är problematiskt, vi har ett stort antal asylsökande nu och det här är bara en temporär lösning och inte det normala, säger Fredrik Bengtsson.

– Jag har ju inte varit där själv ännu men jag kommer kunna säga mer när jag skaffat mig en uppfattning, säger han.

• Hur ska dessa boenden fungera egentligen?

– Vi har ett tillfälligt kontor på Frösön men vi har ju ingen egen enhet där. Det normala är att vi inte har någon personal på plats under kvällar och helger och tanken är att de boende ska klara sig själva. Men att det här skulle hända hade vi aldrig trott, säger Fredrik Bengtsson.

Enligt Migrationsverket ska det komma ytterligare 100 asylsökande till Östersund den här veckan.