Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi gör inte förnedrings-tv"

Annons


Ovetande privatpersoner utsätts för kontroversiella spratt i "Ballar av stål".

Nu kan serien bli vårens humorsuccé i Kanal 5.

-Jag tycker inte att det är förnedrings-tv, säger programchef Lars Beckung.

"Ballar av stål" är en av de mest omskrivna humorsatsningarna i svensk tv-historia. Skandalrubrikerna och polisanmälningarna har avlöst varandra - utan att publiken har fått se ett enda avsnitt - ända sedan inspelningarna inleddes 2007.

När SVT, som ursprungligen skulle visa programmet, drog sig ur, passade Kanal 5 på att ta över serien.

-Vi tror på den här nya formen av "Dolda kameran", säger Kanal 5:s programchef Lars Beckung när kanalen premiärvisar klipp ur programmet.

TT Spektra: All publicitet måste ha lockat också?

-Ja, fast det har varit ensidigt vinklat. Skandalrubriker är inget självändamål, men visst har vi och pressen ett symbiosförhållande. Program med hög kännedom hos folket är alltid bra, säger Beckung.
Politiskt inkorrekt

Brutal, politiskt inkorrekt överraskningshumor präglar "Ballar av stål". Åtta komiker tävlar i att provocera kändisar och framförallt "vanligt" folk på stan. Könsorden och förolämpningarna haglar - och de upprörda reaktionerna låter inte vänta på sig.

-Det är en svår balansgång. Folk får inte ta illa vid sig och alla medverkande har självklart blivit informerade efteråt. Därför finns det massor av material som vi inte kan visa, säger Beckung.

Tittarna går även miste om sketcherna som spelades in när SVT ägde produktionen, som när Fredrik Reinfeldt sprutas ned med vatten.

Men Lars Beckung räknar med att "Ballar av stål" väcker ännu mer uppståndelse, när serien börjar sändas i vår.

-Det kommer säkert uppstå debatter om vad man får och inte får visa, säger han.
Kortväxt man

En kortväxt man utgör humorn i flera av de återkommande sketcherna och Lars Beckung utesluter inte att "Ballar av stål" kommer att driva även med andra minoriteter i programmet.

-Det är mer diskriminerande att i-n-t-e skämta om vissa grupper. Men det måste göras med respekt.

TT Spektra: Men hur långt får man gå i tv?

-"Ballar av stål" är inte förnedrings-tv. Det roliga uppstår framförallt på komikernas bekostnad. Vi vill bjuda på det oväntade och förbjudna, vi tänjer på gränserna. 1970-talets "Dolda kameran", när folk snubblar på ett bananskal, är inte kul längre.

TT Spektra: Skulle du själv vilja bli utsatt för spratten i "Ballar av stål"?

-Svårt att säga. Jag skulle bli förbannad om någon slog med cymbaler när jag kom ut från Systemet, men troligen skulle jag lugna ner mig när jag såg att personen i fråga var klädd i röd latex och att allt var på skoj, säger Lars Beckung, Kanal 5.

Mer läsning

Annons