Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ger inte upp de unga

"Och den ljusnande framtid är vår", sjunger studenterna där bakpå flaket när de firar att de äntligen har tagit studenten. Vi skakar på huvudet och håller för öronen när de kör förbi. Men vi ler också och vi tänker tillbaka på hur det var. Känslan av att framtiden ligger framför oss och att man kan bli allt man vill.

Dagens studenter är mycket mer världsvana och smarta än vad jag själv var för 25 år sedan. Men de har det inte lika enkelt som jag och min egen generation hade. För mig och mina jämnåriga var det enklare att få jobb och etablera sig på arbetsmarknaden. I dag ser läget helt annorlunda ut. Särskilt allvarligt är läget för de ungdomar som inte har en fullständig gymnasieutbildning. Det är min förhoppning att varenda ungdom ska ha en fullständig gymnasieutbildning och få stå där på flaken och sjunga. Ingen ska lämnas efter.

Ungdomsarbetslösheten har ökat stadigt de senaste åren och ligger nu på en sådan hög nivå att Sverige får krisstöd från EU. Som enda land i norra Europa och tillsammans med bland andra Spanien och Grekland har nu Sverige placerat sig i den föga smickrande skaran länder som tilldelats extrapengar av EU-kommissionen för att hantera den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten är ett stort slöseri och kan aldrig accepteras.

Jag misstror inte den förra regeringens intentioner om att minska arbetslösheten. Men deras vägval fungerade inte. Moderaternas ensidiga skattesänkarpolitik fick motsatt effekt. De efterlämnade sig högre arbetslöshet och väsentligt högre ungdomsarbetslöshet efter åtta år vid makten.

På Socialdemokraternas kongress i Västerås bestämde vi oss för att knäcka ungdomsarbetslösheten. Ingen ung under 25 år ska vara utan jobb, utbildning eller praktik längre än 90 dagar. Det är inget enkelt mål att nå, men vi Socialdemokrater är brukar inte sätta upp enkla mål. Vi har en skyldighet gentemot varenda student som står där på flaket och sjunger. Vi tror på er och vi ska ge er chansen.

Det kräver större investeringar i skolan och tidiga individuella insatser. Det är dags för gymnasieskolan att bli en del av den obligatoriska skolutbildningen i Sverige, vilket kommer att kräva stora insatser för att alla elever ska få det stöd de behöver. Vårt mål är att alla ska ha en fullständig gymnasieexamen före 25 års ålder. Alla gymnasieutbildningar ska ha en bred och gemensam kunskapsbas och ge allmän behörighet till högskola. Yrkesprogrammen ska ha en tydlig koppling till relevant bransch, vilket bland annat skapas genom samarbete mellan huvudmän, arbetsgivare och fackliga organisationer.

Vi vill utveckla ett utbildningskontrakt för unga arbetssökande som inte slutfört sin gymnasieutbildning. Det kan omfatta utbildning, vägledning samt hjälp för ökad motivation. Studierna ska också kunna kombineras med arbete eller praktik. Människor komma i arbete på kort sikt – och på lång sikt skulle vi vaccinera Sverige mot framtida arbetslöshet och höja Sveriges konkurrenskraft.

Vi ger oss inte förrän varenda student där på flaken har ett jobb, en praktik eller utbildning som väntar efter sommaren. Det är mitt och regeringens allra viktigaste mål.

Mikael Damberg (S)

Närings- och innovationsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel