Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi fick mötas på halva vägen ...”

Vänsterpartiet accepterar att det blir upphandling av en del av hemtjänsten. Den politiska majoriteten i Östersund har kommit överens i den fråga som har vållat turbulens under sommaren.

På ena sidan har Socialdemokraterna stått som ville lägga ut en del av äldreomsorgen på entreprenad. På andra sidan Vänsterpartiet som i stället ville höja skatten.

De har nu mötts på halva vägen. Vård- och omsorgsnämnden ska upphandla en mindre del av hemtjänsten än det först var tänkt. Upphandlingen avbryts om det visar sig att ekonomin ser bättre ut inför 2010 än den gör i dag.

Ordföranden i vård- och omsorgsnämnden Katarina Nyberg Finn (S) hoppas att regeringen ska ge kommunerna extra stöd.

– Alla kommuner är i behov av pengar och jag hoppas att regeringen äntligen tar tag i det. Får vi tillräckligt med pengar avbryter vi upphandlingen, säger Katarina Nyberg Finn (S).

Vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun måste spara 35 miljoner kronor de närmaste två åren. För att klara de tuffa besparingarna, föreslog Socialdemokraterna i början av sommaren att delar av hemtjänsten skulle upphandlas. Vänsterpartiet hotade då att spräcka samarbetet men nu har partierna kommit överens i frågan.

– Det är väldigt positivt men jag har aldrig trott något annat än att vi skulle lösa det här, säger Katarina Nyberg Finn.

Att lägga ut äldreomsorgen på entreprenad strider mot Vänsterpartiets principer och det var därför partiet hotade med att hoppa av samarbetet.

– Från början var alla emot förslaget men sedan har vi fått väga principerna mot scenariot att lämna över makten till borgarna. Vi vill visa att S, V och MP är ett alternativ och då måste vi hålla ihop, säger Stefan Konradsson (V).

Vänsterpartiet har haft medlemsmöten under sommaren för att diskutera frågan.

– Det finns självklart de som tycker att vi säljer oss. Men det finns samtidigt många som menar att vi inte har något alternativ. Vi har kommit fram till att det här är bäst för medborgarna, säger Stefan Konradsson.

Att partierna lyckades komma överens tror han beror på att det trots allt råder ett gott samtalsklimat mellan dem och att det ändå finns respekt för den politiska uppgörelsen.

– Visserligen önskade vi att vi hade fått hela vår vilja igenom men vi fick mötas på halva vägen. Det känns i alla fall bra att vi har en överenskommelse att avbryta upphandlingen om kommunen får mer pengar, säger Stefan Konradsson.