Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får leva med ovissheten

Fredrik Reinfeldt har lämnat in sin avskedsansökan och regeringen har avgått. Nu följer några veckor av det som media beskriver som ”kaos”.

Trots den oroande tanken på Sverigedemokraternas nya vågmästarroll är en ny regering något att glädjas åt. Stefan Löfven må vara orutinerad i riskdagskorridorerna, men hans långa bana inom den fackliga rörelsen borde göra honom till en person som kan förhandla. För nu följer förhandlingar. En regering ska bildas och allt tyder på att det är mer än ett parti som kommer bilda regering.

Stefan Löfven pekade tidigt ut Miljöpartiet som ett tänkbart alternativ till regeringspartner. Men få trodde nog att Miljöpartiet bara skulle landa på 6,8 procent. Efter framgångarna i EU-valet såg det ut som om kampen om platsen som tredje största parti mellan SD och MP skulle bli jämn. Men SD visade sig bli nästan dubbelt stora, vilket ger en törn till tanken på en hyfsat stark minoritetsregering bestående av S och MP.

Även Vänsterpartiet har naturligtvis kommit på tal. Många väljare hoppades nog på att det rödgröna projektet från 2010 skulle bli verklighet nu. Även V är en naturlig samarbetspartner för S, men allt överskuggas av SD:s vågmästarroll. För att kunna stänga ute SD kommer blocköverskridande överenskommelser vara nödvändiga. Med V i regeringsställning blir antagligen både Centerpartiet och Folkpartiet, som också utnämnts till möjliga samarbetspartners av Löfven, mer svårflörtade.

Vi kanske inte får veta så mycket mer förrän i början av oktober när den nya regeringen ska tillträda. Det är bara att vänta nu.