Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får det vi köper

I dagarna publicerades listan över vilka spel vi köpte 2009. Och även om vi spelkonsumenter törstar efter nya innovationer så satsar vi på säkra kort.

Annons

Jaså inte? Hur förklarar du då att Mario, The Sims och Modern Warfare ligger i topp?

Nu har den landat – facit på vad svenska spelare vill ha just nu. Och ska man tro siffrorna så vill vi svenskar ha trygghet istället för innovationer.

Överst på listan (du kan läsa den här intill) hittar vi storsäljare som ”The Sims 3”, ”New Super Mario Bros” och ”Modern Warfare 2” sen är det ”Fifa”, ”HNL” och ”WoW” för hela slanten.

Inga nyheter så långt ögat kan nå.

Du kan ofta höra spelare, mig själv inkluderat, klaga högljutt om att det sällan kommer några nydanande spel.

Inte så konstigt. Fortsätter vi köpa ”The Sims”-expansioner och ”Mario”-spel så kommer vi att få mer av samma vara. Det är så det funkar, punkt slut.

Årets lista säger också en del om hur brett tv-spel slagit igenom. Nästan hälften av listans tjugo platser är reserverade för ”casual”-spel, alltså lättsamma spel för alla.

Visst, det finns några klassiska gamer-titlar också, men det är onekligen talande att en stor del av listan ägnas åt dockskåpssimulatorer, karaokespel och träningsprogram.

Jag ser i och för sig inget fel i det. ”Casual”-spelen är både en välsignelse och en förbannelse för spelvärlden.

Å ena sidan så drivs utvecklingen framåt av de nya spelen. Vi hade aldrig kunnat se fram emot Project Natal om det inte vore för Nintendo Wiis banbrytande handkontroller.

Å andra sidan så hade vi inte heller behövt genomlida oändliga samlingar av halvdana minispel om det inte vore för Wii:s breda tilltal till före detta icke-spelare.

Vad säger då listan om det kommande spelåret?

Jo, att vi kommer att få ännu fler uppföljare. Runt hörnet väntar storsäljare som ”Bioshock 2” och ”Mass Effect 2” och så där fortsätter det.

Som tur är finns det ju även nyskapande spel att se fram emot. Jag har tidigare talat mig varm för den interaktiva deckaren ”Heavy Rain”, som närmar sig med stormsteg.

Angående försäljningssiffror så väntar jag mig, tyvärr, inte att den hamnar på nästa års lista över årets mest sålda spel. För det lär väl släppas trygga ”The Sims”-expansioner i år också.

Mer läsning

Annons