Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi blir mördade om vi återvänder"

Conifa world cup blev deras väg bort från kriget i Darfur. Nu hoppas 13 fotbollspelare få stanna i Skandinavien.
– Vi blir mördade om vi återvänder, säger Ismail Abdulrhman Ibrahim.

Sedan 2003 pågår en väpnad konflikt i Darfurregionen i västra Sudan. Två rebellgrupper strider mot den regeringsstödda Janjawidmilisen. Mellan 250 000 och 300 000 personer har dött i konflikten. Många har valt att fly från Darfurområdet – främst till flyktingläger i grannlandet Tchad.

Fotbollslaget Darfur United, bestående av spelare från flyktinglägren i Tchad, deltog i Conifa world cup – som hölls i Östersund i början av juni. Nu har 13 spelare valt att stanna kvar i Skandinavien.

– Vi bestämde oss för att stanna eftersom det är säkert här. Det är inte som i flyktinglägren, säger Ismail Abdulrhman Ibrahim.

Han beskriver att situationen i Darfur har blivit mycket värre. Att återvända till flyktinglägren efter turneringen var inte ett alternativ för honom. Några i laget har återvänt, med löften att få hjälp att fly till USA.

– Om de inte hade den chansen hade de stannat här, säger Ismail Abdulrhman Ibrahim.

I Östersund har fotbollspelarna fått kontakt med Abdalrahim Mussa Hassan, som bor på Frösön. Han kom som flykting från Darfur för fyra månader sedan.

– Det finns många flyktingar från Darfur i Sverige. Alla har sin egen historia om vad som har hänt dem, säger Abdalrahim Mussa Hassan.

Nu försöker han hjälpa spelarna från Darfur United till ett nytt liv i Sverige.

– Jag försöker hjälpa dem med att berätta för svenska myndigheter varför spelarna inte kan återvända och vad som skulle hända dem om de återvände, säger Abdalrahim Mussa Hassan.

Spelarna finns utspridda på olika flyktingmottagningar både i Sverige och i Norge. I höst får de veta om de får stanna i Sverige.