Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi betalar 295 kronor per dygn"

Migrationsverket betalar nästan 9 000 kronor per månad och person för boendet på Åre Continental Inn.
– Vi räknar per dygn och då betalar vi 295 kronor för mat och logi, säger Jenny Edlund, gruppchef på Migrationsverket i Östersund.

Avtalet mellan Migrationsverket och Åre Continental Inn sträcker sig fram till och med den 15 september och omfattar upp till 186 asylsökande.

295 kronor per person och dygn betalar Migrationsverket. I det ingår boende och tre måltider. På en månad blir det 8 850 kronor (räknat på 30 dagar). Men så kan man inte räkna enligt Jenny Edlund, Migrationsverket.

– Vi räknar inte per månad utan per dygn. Vi vet ju inte hur länge personen stannar här, säger hon.

Är det rimligt att ni betalar nästan 9 000 kronor av per person och månad?

– Vi betalar 295 kronor. Det är den summan vi betalar. Vi har gjort en upphandling där vi hade ett maxtak för vad det fick kosta och då vann Åre Continental Inn, säger Jenny Edlund.

Vad var maxtaket?

– 350 kronor per dygn för kost och logi.

Hur lång är asylprocessen i genomsnitt?

– Nu är det så här att det är otroligt hög tillströmning till Sverige. I och med tillströmningen tar det längre tid. I normala fall tar en asylprocess med intervju och beslut tre månader.

För en fyra personer stor familj så innebär det att deras hyra är nästan 36 000 kronor i månaden. Är det rimligt?

– Vi letar hela tiden efter lägenheter. Vi kommer att föra över de som bor i Åre till annat boende så fort vi hittar något.