Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ber varje dag attkonjunkturen ska vända”

/
  • I Z-lyftens foajé i Bispgården finns denna modell av företagets produkt,            den världsberömda bakgavellyften.Foto: Ingvar Ericsson
  • Anders Eklöf, bedrövad platschef på Z-lyften i Bispgården, som på onsdagen tvingades varsla 70 anställda om uppsägning.

Den dramatiska lågkonjunkturen slår hårt mot många av länets företag. På onsdagen varslade ett av länets industriella flaggskepp, Z-lyften/Zepro i Bispgården, 70 av sina anställda om uppsägning.

Annons

Därmed har den vikande konjunkturen under loppet av ett halvår berört 110 av de 288 som var anställda i företaget strax före semesterperioden i somras.

Z-lyften, som ägs av finska privatägda företaget Cargotec OY, är en av världens största tillverkare av så kallade bakgavellyftar för last- och transportfordon.

– Jag har sedan 1984 fått vara med på hela den positiva utvecklingen av det här företaget, och nu tvingas jag med eftertryck vara med på motsatsen, säger företagets tydligt mycket bedrövade platschef Anders Eklöf.

– Orderläget har försämrats radikalt sedan semestrarna i somras och under veckorna efter årsskiftet har det varit mycket tungt. Orderingången har halverats sedan vi låg på topp för bara ett år sedan.

– Vi behöver bara se på hur det går för Volvo, som i stort sett har halverat sin lastbilsproduktion, och om det inte säljs några bilchassin säljs det inga påbyggnader som behöver bakgavellyftar.

Zepros största marknad är Skandinavien där försäljningen trots allt flyter någotsånär.

– Övriga marknader känns dock riktigt mörka, säger Eklöf.

Zepro i Bispgården är 39 år gammalt och har visserligen genomlidit ett par kortvariga svackor, främst i början av 1990-talet, men i övrigt har alla kurvor under årens lopp pekat uppåt.

– Och just nu är det illa.

– Vi ber varje dag en bön för att konjunkturen ska vända så att vi får komma igång, säger Eklöf.

– Nu har vi tagit ett mycket hårt grepp och vi hoppas att vi skall slippa ytterligare nedskärningar.

– Ingen kan styra konjunkturen.

Någon motsättning mellan företagsledning och fack finns inte den här gången.

– Det här var ett väntat varsel på grund av den låga orderingången, säger If Metalls ordförande Magnus Faxbrink.

– Tanken är dock att turordningslistan med sist in – först ut skall gälla, men vi måste ju värna om den fungerande industrin.

Alla inblandnade inser att det nu handlar om faktorer som ingen kan rå på och man kommer nu att slå sig ner och bestämma turordningen.

– Vi har en mycket kompetent personal och vi måste se till att nyckelpersoner finns kvar så att företaget trots allt kan fungera.

Mer läsning

Annons