Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver öppna dörrar

Mänskligt lidande – ett sällsamt begrepp de flesta av oss slipper bekanta oss med.

Vi har det ganska bra här i Sverige jämfört med andra platser då vi har fria val vart fjärde år, ett stabilt rättssystem och maten finns i överflöd. Att så ska vara fallet på alla platser här i världen är nog en önskan vi alla delar oavsett om man är höger eller vänster.

Det jag inte förstår är att de rödgröna säger sig stå för fred, frihet och demokrati men trots detta vill dra hem våra trupper ifrån Afghanistan. Om detta sker så får talibanerna åter igen fritt spelutrymme att hindra små flickor från att gå i skola samt skjuta folk som går och röstar. Utan fredsuppehållande närvaro är det även omöjligt för biståndsarbetare att arbeta i fred. Det vore ett svek mot dessa människor och ett brutet löfte gentemot FN-mandatet.

Vi kan inte bara stänga persiennerna och låtsas som att det inte existerar någon omvärld utanför fönstret för det vore omänskligt. Ensam är inte starkast, inte minst i frågor som berör internationella problem; Ta bara trafficking som exempel. Människor blir kidnappade, förd till bland annat Sverige för att sedan uthyras och utnyttjas som sexslavar. Det är inte okej och måste motarbetas med starka medel såsom en gemensam polisstyrka inom EU med möjligheter till välbehövda befogenheter såsom vittnesskydd.

Vi lever i en stor värld där mycket nytt händer och många U-länder är på väg att utvecklas till fullskaliga industriländer med förbättrade levnadsvillkor som resultat. Jag tror alltså att den bästa medicinen mot fattigdom är fri handel mellan världens länder så att fler fattiga familjer har råd att sätta sina barn i skola.

För en bättre värld så kan inte vi låtsas som om vi bor på en separat planet med höga murar och fingrarna i öronen. Vi behöver samarbete, solidaritet och öppna dörrar. Jag är glad över att vi har en regering som till skillnad från förgående regering klarar av att hålla enprocentmålet för internationellt bistånd och därför kommer jag att rösta för en fortsatt stark socialliberal politik – jag kommer att rösta på Folkpartiet och alliansen.

Ragnar Moberg
Luf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel