Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver fler nya länsbor

Östersund och Jämtlands län behöver fler som flyttar hit om vi ska klara konkurrensen om framtidens jobb.

Dessutom behöver vi hela tiden bli bättre på att ta emot nyinflyttade.

För några år sedan ansvarade jag för att ta fram Europarådets resolution om ”Interkulturella städer” – ett dokument som Europarådets kongress antog som sitt eget.

I arbetet med denna resolution blev det mycket tydligt för mig att vinnarna i den framtida konkurrensen mellan städer och regioner finns där mångfalden bland medborgarna är som störst.

Om vi har många medborgare i vår region som kommer från andra länder och andra kulturer så blir det en fördel för våra företag, kommuner och organisationer.

Genom att världen är närvarande hos oss, så finns en kunskap om andra språk och kulturer som är nödvändig i kampen om jobben.

Vi lever i en värld där konkurrensen är global – både när det gäller produkter som till exempel trä och tjänster som it och turism. Ökad invandring innebär helt enkelt stärkt konkurrenskraft och fler jobb.

Vi borde därför, i den regionala utvecklingsstrategin, formulera en mycket tydlig målsättning att vår region ska kraftigt öka invandringen av människor från andra länder.

Dessutom måste det naturligtvis följas upp av en betydligt bättre integrationspolitik än den vi har i dag.

Det finns utmärkta exempel från bland annat Kanada och andra länder där integrationen av nyinflyttade går hur bra som helst och där nyinflyttade därmed snabbt bidrar till den ekonomiska tillväxten. Ett av de enkla knepen är att de som är inflyttade från ett land engageras att ta emot andra som kommer från det landet. Det är klart att det är lättare att möta någon som berättar om Jämtland på det egna språket.

Jens Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel