Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behöver bygga fler skolor i Östersund"

Elevunderlaget i centrala Östersund växer med 1000 elever de närmaste tio åren.
Inte ens en utbyggnad av Palmcrantzskolan med en treparallellig F9-skola räcker.

– Precis som att Storsjöskolan är en nyckel för utvecklingen i Odensala och Torvalla så är PC och Körfältet en nyckel för centrala stan.

Annons

Det säger Patrik Bergström, fastighetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen, som under det sista året helt plötsligt har fått helt nya uppdrag: Från att se över vilka skolor och förskolor som kommunen kan avveckla, till hur kommunen ska lyckas ge plats åt alla nya barn och ungdomar.

LT fick vara med när skolpolitikerna på torsdagskvällen höll ett extra sammanträde där just Patrik Bergström drog förutsättningarna kring nya skolor, förskolor och hur kommunen ska klara att inrymma de ökande barnkullarna.

Situationen är inte akut, men redan nu är vissa skolor och förskolor bli för trånga och det kommer att krävas investeringsbeslut på – till att börja med– minst 290 miljoner kronor för att klara elevökningen.Här är en sammanfattning om utbyggnadsplanerna:

Storsjöskolan:

För att klara den ökade volymen och samtidigt möta och bidra till tillväxt behöver Storsjöskolan genomgå en om- och tillbyggnad för att kunna organiseras som en sjuparallellig skola från åk 7 till åk 9 (7-9).

– Tanken är att Fjällängen och Lillsjöskolan ska byggas om. Och vi bygger en helt ny byggnad i etapp 1 på Storsjö, säger Bergström.

Orrviken:

– Man växer i Orrviken och får inte plats med eleverna som tillhör upptagningsområdet. Vi behöver bygga ut till en F-6:a så att vi följer skollagen. För att göra det måste vi göra en tillbyggnad.Skolan ligger i dag i mitten med två förskoleavdelningar på flankerna.

– Skolan får tillbaka sina gamla lokaler. Vi bygger om och till lokalerna så att de uppfyller skolans krav och gör en tillbyggnad för att skapa en sammanhållen förskola på 3,5-avdelningar.

Körfältet/PC:

– Vi ser ju i prognosunderlaget att det är centrala stan som växer starkast. Under de närmaste tio åren ökar vi med nästan 1000 elever i centrala stan vilket gör att de skolor vi har inte inrymmer alla elever, säger Patrik Bergström.

Det innebär att Palmcrantzskolan ska byggas om till en treparallellig F9-skola.

– Vi kommer också samlokalisera grundsärskolan som finns på Mimer, Lugnvik och Körfältet i dag. Nu kan vi samordna den under samma tak och med en F9-skola.

Satsningen på PC är ett stort och akut projekt för centrala Östersund.

– Om vi tittar på prognosunderlaget och antalet elevplatser vi tillskapar på PC/Körfältet så kommer det inte att räcka. Det är inte så att vi kommer att förbygga oss i centrala stan. Vi ser en konstant elevökning från 2021 och framåt vilket innebär att vi kommer att behöva bygga fler skolor i centrala stan. Men det här är steg 1, säger Patrik Bergström.

– Precis som att Storsjöskolan är en nyckel för Odensala och Torvalla så är PC och Körfältet en nyckel för centrala stan.

Odensala/Torvalla:

Här planeras en helt ny förskola.

– Vi ser att vi behöver utöka med en tomt för minst en sexavdelningsförskola i området Odensala/Torvalla. Vi ska också samtidigt titta på våra befintliga förskolor. Vilka har tomt och mark och förutsättningar att byggas ut får fastighetsavdelningen titta på.

Lugnviksskolan:

Området växer kraftigt. En av orsakerna är att Brittsbo växer så att det knakar.

– Lugnvik har vi haft på tapeten väldigt länge. Det lyfte vi redan för 1,5 år sedan, att Lugnvik måste vara först ut, säger Patrik Bergström.

Det finns dock några problem. Det krävs en ändrad detaljplan och dessutom måste den befintliga bostadsrättsföreningen upplösas för att en utbyggnad av såväl skola som förskola.

– Där finns det en fritidsgård i dag, men där måste vi ha en diskussion med kultur- och fritidsnämnden om den ska ligga där.

Brunflo/Lit:

– Varför inte Brunflo diskuteras är på grund av att det inte är så stora elevökningar där. Den stora ökningen har vi i centrala stan, Lugnvik, Frösön och Odensala/Torvalla. Medan Lit och Brunflo inte har samma ökning eller lokalproblem. Men de ingår i den långsiktiga planeringen.

Annons