Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är stolta över att bo i glesbygd (Webbad)

Staden och landsbygden behöver varandra. Om staden är hjärtat så är landsbygden kapillärerna, som förser hjärtat med kraft och energi. I staden finner vi köpkraften. På landsbygden naturresurserna. Båda lika viktiga för varandra.

Av den anledningen finns det ingen orsak att vi som bor på landsbygden förstärker motsättningarna mellan stad och land. Det är en polarisering som får stå för en del människor med kolonial syn på vårt land - inte vi som bor på landsbygden. För oss som bor på landsbygden handlar det mesta om hur vi uttrycker oss och vilka ord vi använder. Det bidrar nämligen till hur vi agerar och hur vi ser på oss själva. 

Ett exempel: "Jag handlar på affären i byn för jag vill "gynna" dem."Jättefint, att du "gynnar" dem. Fast det gör du inte .Det du gör är att du bidrar lika mycket till deras utveckling, som till din egen. Det måhända att det där smörpaketet kostar en krona eller två mer, än då du tar bilen och åker in till ett köpcentrum i stan. Men lek med tanken, att den där dagen kommer och butiken får slå igen, hur mycket kostar då den där mjölklitern då du måste färdas flera mil, skatteintäkter försvinner och servicen som har varit så viktig är ett minne blott?

Vår egen attityd och hur vi uttrycker oss påverkar vår egen syn på oss själva. Vi som bor på landsbygden kan i viss mån tänka på att "gynna" oss själva genom att knäppa upp vår egen offerkofta och sluta att se ner på oss själva. Det handlar som sagt om attityder och om hur vi uttrycker oss. Hur ofta får vi inte höra att man från centralmakten paketerar skattepengar i olika "stödryggsäckar" till landsbygden? Borde vi inte kalla dessa satsningar, för utveckling eller framtidsprojekt, som vi så gärna gör söderut?

Hör vi någon gång att utbyggnaden av Karolinska sjukhuset eller Förbifart Stockholm benämns i termer av stödprojekt? Knappast. Däremot förekommer det ofta att de sällsynta infrastruktursatsningar som görs i vårt län paketeras i olika "stödryggsäckar". Vi menar att det säger en hel del om synen på vår del av landet och på de människor som bor här. Det är Sverige ur ett centralmaktsperspektiv. Vi luras ibland själva in i den jargongen. Det påverkar vår syn på oss själva. Låt oss belysa det med ytterligare exempel.

ATTITYD 1: Damen från den stora staden lade huvudet på sned, plirade lite med moderlig blick och utbrast: "Ni gör det bra - ni som bor här". Där stod vi, ett gäng landsbygdsbor och kände oss en smula debila. Kanske är vi lite dumma ändå, vi som bor en bit utanför asfaltkanten? Vi log med stängda munnar medan damen från den stora staden startade sin bil och for iväg i ett dammoln på den tjälskadade grusvägen. Vi är nog lite dumma ändå, vi som blev kvar här..

ATTITYD 2: Damen från den stora staden lade huvudet på sned och plirade lite med moderlig blick. Innan hon hann säga något utbrast vi: "Du gör det bra - du som bor i storstan!". Där stod vi, ett gäng landsbygdsbor och kände oss stolta. Vad har väl vi att skämmas för, vi som valde att bo utanför asfaltkanten? Ingenting. Vi log och vinkade glatt medan damen från den stora staden startade sin bil och for iväg i ett dammoln på den tjälskadade grusvägen. Vi gjorde nog helt rätt, vi som valde att bo på landsbygden..

Låt oss kasta av oss "offerkoftan". Det är inte synd om oss. Vi kan med all rätt känna berättigad stolthet över att vi har valt att bo och verka på landsbygden i Jämtland. Den attityden och den känslan är vi beredda att jobba hårt för att införa i våra kommuner efter valet. Vi kommer också att arbeta hårt för att våra barn o barnbarn ska växa upp i ett sammanhang där de får den samhällsservice som alla Sveriges medborgare har rätt att få - även utanför storstan. Ett sammanhang där besluten som påverkar vår närmaste omgivning tas av människorna själva.

Ett samhälle där en ny, modern landsbygd blomstrar och tillåts att utvecklas tillsammans med städerna. Det är en sådant land och ett sådant län vi vill bidra till.

Theresa Flatmo (C) Bräcke, Can Savran (C) Duved, Mattias Vernberg (C) Duved

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel