Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är smartare än någonsin

Svenska ungdomar blir dummare och dummare, våra prestationer i skolan blir bara sämre och sämre, främst i Naturvetenskap, Matematik och Läsförståelse.

Svenska ungdomar blir dummare och dummare, våra prestationer i skolan blir bara sämre och sämre, främst i Naturvetenskap, Matematik och Läsförståelse. Detta enligt den nya PISA-undersökningen som nu är färdig. Det är en skam, eller?

Vi lever i en sorts teknisk revolution, med samhällsnormer som innebär att man helt enkelt ska ha ett konto på Facebook, Instagram och Twitter och har jag inte rätt om jag säger att din son eller dotter som är i övre tonåren nästan rent av är bättre än du på engelska och datorkunskap?

Skolmaten som serveras har sämre kvalitet än den mat som serveras i fängelserna runtom i landet, och decibelnivån i matsalen är inte något en vuxen skulle tolerera under sin lunchrast.

Fritidsgårdar som under vår uppväxt varit vårt andra hem läggs plötsligt ner för att spara in. Fritidsgårdarna är viktiga, många ungdomar har ingen annanstans att ta vägen om gårdarna inte finns, hur kan det vara så svårt att förstå om jag som är 16 år förstår. Det tas upp frågor om ett Kulturhus för ungdomar som inte är intresserade av idrott (Jo, det finns faktiskt sådana, till och med i Vinterstaden). Men det blir nobben på grund av ekonomiska skäl. Vad ska man säga? Pengar måste sparas in.

Nya läroplanen kom 2011, med ett nytt betygssystem. Plötsligt är ett A omöjligt att få, och allting du skriver och gör på skolan ska vara utförligt och nyanserat. Är man en E-elev är man lågpresterande och är man en A-elev är man högpresterande. Vi delas in i fack utefter allt annat än kunskap. Mer utefter förmågor att minnas information inför prov eller vilken familj du kommer ifrån. Skolan förväntar sig att varje elev ska ha en högutbildad förälder som ska hjälpa en med läxorna. Man tänker inte på andelen elever som har dåliga hemförhållanden och får kämpa själva med läxan, och sedan jämför man dessa elever med varandra.

Min poäng med det hela är att ni för all del inte ska dumförklara oss ungdomar, vi är smartare än vad vi någonsin varit under våra förutsättningar. Frågan är om dessa nedskärningar kommer vara värt det i längden? Ungdomarna är framtiden, vi har nu bevis på vad som händer med unga och våra prestationer när premisserna ser ut som de gör. Vill ni spara pengar så fortsätt dra in, fortsätt att plocka ner kära platser, neka kulturhus och dra ner skolans resurser i samma takt som kraven på oss ökar. Idag kommer det löna sig, och imorgon också. Det är framtiden som tar skada.

Tack för mig, nu ska jag återgå att skriva min uppsats, helt utan hjälp. Med intentionen att göra så gott jag kan med mina förutsättningar.

16-årig elev på Jämtlands gymnasium.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel