Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

" Vi är olika orter med olika ingångar"

Bergs kommunstyrelse vill bygga en sporthall som inspireras av "Mötesplats Oviken". Det är fel, tycker Susanne Kindström, ordförande i företagarföreningen.

– Vi är olika orter med olika ingångar.

I januari 2012 antog Svenstaviks företagarförening en översiktsplan för hur arbetet med en ny allaktivitetshall skulle bedrivas. Det var del i ett större projekt, som syftade till att lyfta Svenstavik som huvudort. Arbetet grundade sig på möten med Svenstaviksbor.

– Många uppskattade det som företagarföreningen gjorde, att det blev så mycket samtal, säger Susanne Kindström.

På kommunstyrelsens sammanträde den 10 september beslutades att en grupp som har arbetat med sporthallsfrågan ska fortsätta titta på den. Företagarföreningen har inte fått möjlighet att delta i den gruppen enligt Susanne Kindström.

– Det kom som en överraskning. Det var många som tyckte till om vårt arbete, så det känns konstigt att bara klampa över det utan att öppna den dialogen igen.

Att titta på arbetet som har gjorts i Myrviken med "Mötesplats Oviken" och kopiera det tror inte Susanne Kindström på.

– Vi är olika orter med olika ingångar. Vi kommer aldrig få pengar ur samma påse. Vi måste se det som en styrka att inte konkurrera ut varandra utan i stället komplettera med det som vi i Svenstavik har.

I arbetet med en ny allaktivitetshall, som både företagarföreningen och kommunstyrelsen vill se som ersättning för den äldsta, uttjänta sporthallen, tycker Susanne Kindström att det är viktigt att se till allas behov.

– Det som är intressant är att titta på våra nya invånare. En samlingsplats behövs för alla kulturer. Man måste titta på allas behov och inte bara vara tysta och jobba.

Dan-Olov Westberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, köper inte Susanne Kindströms argument.

– Det har väl ingen betydelse att vi är olika orter. Det handlar om att hitta fler finansiärer. Hamnar vi i ett 20–25-miljonersbygge har Bergs kommun med sina finanser svårt att komma till skott med ett sådant. Ska man komma fram snabbare måste man försöka hitta en lösning där fler är med och delar på insatsen. Det finns många sätt att söka pengar på. Om Myrviken söker ur arvsfonden, som ett exempel, är inte Svenstavik diskvalificerat att söka där.

Enligt Dan-Olov Westberg är inte det arbete som gjordes i det tidigare projektet bortkastat.

– Det finns kvar. När man kommer till skott med ett bygge är det fullt möjligt att titta på det arbetet och se vad som är lämpligt.