Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är bortskämda

När jag var yngre lärde de mig att getter är giftiga, att fisksorten nors luktar gurka och att pizzasallad är svenskt. Jag och brorsorna satt klistrade när Anders och Måns visades i SVT.

Jag är nyfiken på deras nya föreställning Primater med topplån som visas i stan på lördag och efter att ha ringt runt till ett tjugotal med namnet Anders så hörde jag tillslut den glada östgötska dialekten i andra änden luren.

Hej Anders Johansson!

Vad är skillnaden mellan att uppträda live och att spela in i en Tv-studio?

– Hej Rikard. När man spelar in i studio går det att gå hem i tron att man ändå var rätt rolig. Det blir ju en annan sak på scen, man märker snabbt om det fungerar eller inte. Går det bra kan det vara riktigt bra för självförtroendet. Man märker tydligt vad folk tycker och det är faktiskt riktigt kul med den direkta responsen.

Då ni båda varit aktiva länge, varför åker ni på den här turnén först nu?

– Det har väl alltid varit så att jag varit lite mer av en scengubbe än Måns. Jag fick nästan tjata på honom för att vi skulle komma igång med det här. Men det är mycket som ska funka, det går ju inte bara att gå och ställa sig på en scen. Eller jo, förresten, det är väl kanske det (skratt).

Ni två har gjort mycket grejer var för sig, hur är det nu att än en gång göra något tillsammans?

– Vi har ju arbetat väldigt aktivt med det här, och det är klart att vi inte alltid tycker likadant. Det var ett par tidningar som ville visa upp någon slags konflikt mellan oss, men så är det verkligen inte. Hela den här grejen har varit kul, vi har som roligast tillsammans.

Vad handlar föreställningen om?

– Det är egentligen en ganska gammal konstruktion, en slags förklaringsmodell som handlar om mänskliga beteenden. Man kan ju inte ens förklara sitt eget beteende. Vi alla vet ju att det är dåligt för miljön att köra bil, men ändå gör de flesta det, även korta sträckor. Är vi dumma i huvudet? Det vet jag inte, men vi är bortskämda. Fast i grund och botten är det ju humor, och inte direkt någon Al Gore- föreläsning (skratt). 

Hur kryddas showen för att passa staden?

– Vi försöker anpassa oss mer till publiken än staden i sig, och därför har mycket ändrats eftersom. Showen är ju inte alls densamma som den vi började turnera med. Man får se det lite som en levande organism, som hela tiden utvecklas.

– Jag hoppas att det här inte framstår som någon tråkig föreläsning. Det blir ju mycket humor, trams, musik och lite mer show än om någon komiker ställer sig och bara pratar. Det är en bra show, det är sällan jag tycker det om våra egna grejer, men det är en bra show.

Rikard Orvegård