Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är akut behov av fler bostäder

Nu drar universiteten igång igen och det årliga problemet med bostäder uppstår som vanligt.

Vi är i ett akut behov av fler och billigare bostäder i Östersund. Det har inte varken funnits en kortsiktig eller långsiktig bostadspolitik i Östersund på många år medan Socialdemokraterna haft makten, vilket man kan tycka är ganska konstigt då man vetat om att det kommer finnas en efterfrågan på studentbostäder. I stället så har det blivit preliminära akutlösningar.

Det här är en bara en anledning till varför vi behöver maktskifte i Östersunds kommun. För att hjälpa unga människor till en bra start på vuxenlivet behövs en liberal bostadspolitik. Det handlar om förändringar på alla fronter. Det krävs tillexempel en översyn av skatterna på bostäder, en ökad konkurrens bland byggföretagen och ett gediget regelförenklingsarbete. Centerpartiet vill verka för att det byggs fler och billigare hyresrätter. Oavsett hur mål - medvetna vi är i att liberalisera bostadspolitiken kommer det att ta ett antal år innan unga människor får generellt högre tillgång till ett billigare och bredare bostadsutbud.

För att snabbt minska de akuta problemen måste vi göra det riktigt lönsamt för vanliga människor att hyra ut delar av sina bostäder. Genom en skattebefrielse på intäkterna från uthyrning av upp till halva bostaden ökar drivkrafterna avsevärt för villaägare att tillexempel göra om källarplan och övervåningar till små hyresrätter. I många fall behövs bara ett pentry, en wc med dusch, eller en extra ingång för att nya studentbostäder ska uppstå. Att skattebefria intäkter från hyresrätter i privata bostäder har många fördelar. Det är en reform som är billig, snabbt ger resultat och är effektiv. Vid sidan av att det snabbt kan ge många nya och billiga ungdomsbostäder, ger det också ökade möjligheter för framför allt äldre, ibland ensamstående villaägare att kunna bo kvar i sina bostäder en längre tid an vad som annars hade varit möjligt. Även byggsektorn skulle kunna få ett uppsving genom att efterfrågan på ombyggnad och tillbyggnad ökar. Därigenom ökar statens skatteintäkter och minskar ovannämnda bruttokostnad.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel