Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi använder kommunala pengar till affärsprojekt

Flytten av en förskola och exploateringen av ett nytt handelsområde kostar mellan 50 och 100 miljoner skattekronor.

Det blev en lång debatt om framtiden för Mosippan och utvecklingen av ett nytt handelsområde kring betongstationen när Östersundspolitikerna debatterade i kommunfullmäktige på torsdagen.

Det handlar kort om att kommunen vill ge plats åt mer handel och att förskolan Mosippan hamnar i kläm.

– Ni vill ta bort en förskola för att ett danskt bolag vill exploatera 8000 kvadratmeter mer handel, säger Pär Jönsson (M) i debatten.

Han kritiserar majoriteten, S och C, och beräknar att exploateringen kommer att kosta kommunen mellan 50 och 100 miljoner kronor – en kostnad han inte anser att skattebetalarna ska behöva ta.

– Jag är inte emot handel. Jag är emot att vi använder kommunala pengar till kommersiella affärsprojekt och att vi river en väl fungerande skolbyggnad som i princip är avskriven, fortsätter han.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) tycker att Pär Jönsson kastar ur sig kostnader lite lättvindligt och anser att satsningen är rätt för kommunen.

– Exploateringen av betongstationen är ett önskemål som har funnits i många år och jag är övertygad att det är bra för Östersund, säger hon och påpekar att bland andra Biltema har varit intresserade av mark i Östersund i snart 20 år och att den möjligheten nu kan öppnas.

Pär Jönsson räknar upp de kommunala kostnaderna för exploateringen: Två rondeller, rivning av Mosippan och bygget av en ny förskola på Remonthagen.

Hans partikollega, Sven Ringvall, är orolig att handelssatsningen drabbar handeln i centrala Östersund.

– 10 000 kvadratmeter handel är lika mycket handel som handeln längs hela Prästgatan.

Fast avgående kommunalrådet Carina Zetterström (C) håller inte med.

– Det drabbar inte cityhandeln.

Centerns Bogna Wojtkiewicz Adolfsson påpekar vidare att personalen på Mosippan på inget sätt är emot att så småningom lämna

– De har aldrig sagt att de är missnöjda att flytta. Förskolan har redan från början ett dåligt läge.

Den politiska debatten om handelsutvecklingen i området kommer att fortsätta nästa år.