Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi använde oseriöst skogsbolag”

Jämtkraft har anlitat det oseriösa skogsbolaget som LT kunde berätta om i går. Bolaget anlitades för stämplingsarbete. Men i dag har Jämtkraft brutit samarbetet.

– Vi ligger i rättslig tvist med företaget kring detta, säger informationschefen Håkan Roos.

Han berättar att företaget bland annat fick göra om stämplingsarbetet. Det visade sig att de hos vissa markägare hade tagit för mycket skog, hos andra för lite. Men det har löst sig nu.

– Vi avbröt därefter samarbetet eftersom de inte gjorde ett bra jobb.

Ändå tog Jämtkraft referenser, som var utan anmärkning, innan de gjorde upphandlingen.

Nytt för i år är att Jämtkraft samarbetar med GS facket redan vid offertförfrågan för att kunna ställa rätt krav vid linjeröjningar , d etta efter att ha fått en rejäl smäll förra sommaren, då det oseriösa skogsföretaget, som LT kunde berätta om i gårdagens tidning, vunnit upphandlingen.

Nils Ericsson, ordförande i Jämtkraft säger att bolaget gjorde linjeröjningar för dem förra sommaren, men det blev problem och Jämtkraft gjorde sig av med dem.

Nu har de säkrat upp så att inte oseriösa företag ska kunna komma in och göra jobb hos dem igen.

De har också i vädersäkringsprojektet översatt arbetsmiljöplanen till flera olika språk så att även utländsk arbetskraft ska kunna förstå den.

Nu arbetar Jämtkraft tillsammans med GS facket i samband med nya upphandlingar av skogliga tjänster framåt.

– Vi har precis gjort klart en upphandling, säger Jan Berglund, chef för Jämtkrafts elnät. Där har GS facket varit med redan vid offertförfrågan för att vi skulle kunna ställa rätt krav. Det har inneburit att vi i år antagit en annan entreprenör.

Han säger också att de inte har varit nöjda med det arbete som XX (företagets namn) har gjort och att de fått ta extern hjälp för att kontrollera de utförda arbetena.

Har Jämtkraft förlorat mycket pengar på det?

– Det som kostat extra är kontrollåtgärderna som gjorts för att det ska bli rätt för markägarna, säger Jan Berglund.

Han hoppas att samarbetet med facket ska leda till att de använder sig av seriösa företag i framtiden.

Fotnot. LT har fortfarande valt att inte namnge det utpekade skogsföretaget.