Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinär – ett yrke med känsla både för djur och djurägare

/
  • Som veterinär är ingen dag den andra lik. Ingela Johansson bekantar sig lite med ardennern Majad innan han ska genomgå en hältutredning. Foto: Kalle Lindgren
  • Att studera röntgenbilder hör till vardagen för Ingela Johansson. Skulle hon känna sig osäker kan hon alltid fråga sina kollegor om hjälp. Foto: Kalle Lindgren
  • Ingela Johansson blev färdig med veterinärutbildningen för tre år sedan. Nu har hon en traineetjänst på ATG Hästkliniken i Örebro. Foto: Kalle Lindgren

För tre år sedan blev hon klar med veterinärutbildningen. Nu har Ingela Johansson en traineetjänst på ATG Hästkliniken i Örebro. - Tjänsten leder till att jag blir specialist på hästens sjukdomar, berättar hon.

Annons

Ingela är uppvuxen på en bondgård i Dalsland och har haft hästar hela livet. Att hon ville bli veterinär visste hon redan som liten.
- Men så började min storebror att plugga till veterinär och då kände jag att jag kanske skulle bli något annat. Ett tag funderade jag faktiskt på flygkapten, men så kände jag att det var veterinär jag ville bli ändå, berättar Ingela.
Jobbade extra
Hon sökte och kom in på Veterinärprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Under studietiden arbetade hon extra som veterinärassistent på hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset Ultuna. En erfarenhet som hon haft stor nytta av när hon sedan började jobba som veterinär.
- Som veterinär jobbar man i nära samarbete med veterinärassistenterna. I och med att jag själv jobbat som veterinärassistent tror jag att jag har lite större förståelse och respekt för deras arbete, säger Ingela.
Enbart hästar
Hennes första jobb som färdigutbildad veterinär var som distriktsveterinär. Ett jobb som skiljer sig en hel del från det hon har nu på kliniken.
- Här är jag på ett och samma ställe och jobbar och har hela tiden folk runt omkring mig som jag kan fråga om råd och hjälp. Mina kollegor här på kliniken har 20-30 år i branschen. Det känns tryggt, konstaterar Ingela.
-En annan stor skillnad är att jag bara jobbar med hästar. Det gör att man blir mer specialiserad. Som distriktsveterinär får man göra lite av allt och jobba med alla sorters djur. Det är stor skillnad på förutsättningar, tillägger hon.
Svårt att få ihop tiden
Att beskriva hur en vanlig arbetsdag på kliniken ser ut går inte.
-Ingen dag är den andra lik. Vi sysslar med allt från hältutredningar till operationer och att ta hand om patienterna kan ta 30 minuter eller flera timmar. I och med att vi jobbar med levande varelser räcker det med att en häst sätter sig på tvären och krånglar för att schemat för resten av dagen ska bli förstört. Det händer ofta att jag får kasta i mig lunchen eller jobba över för att få tiden att gå ihop, konstaterar Ingela.
Viktigt med god kommunikation
Hon poängterar att man som veterinär inte bara jobbar med djur, utan även med människor.
- Kontakterna med ägarna är halva jobbet och kommunikationen är superviktig. Det gäller hela tiden att man är tydlig så att det inte blir några missförstånd på vägen. Ibland kan det bli svåra situationer, till exempel om ett djur plötsligt måste avlivas. Då måste jag ta mig tid att förklara och trösta.
Ångrar inte sitt yrkesval
Att jobba som veterinär är förenat med vissa risker. Hästar är stora och tunga, men också utpräglade flyktdjur. När de kommer till en främmande miljö kan de reagera hur som helst.
- Som tur är har jag klarat mig undan de värsta skadorna, men en gång fick jag en smäll så att jag spräckte skallen. Då blev man lite extra försiktig efteråt, minns Ingela.
Även om jobbet stundtals är tufft ångrar Ingela inte sitt yrkesval.
- Jag trivs jättebra här på kliniken och lär mig nya saker hela tiden. Som veterinär blir man aldrig fullärd, avslutar hon.

Mer läsning

Annons