Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranorkestern fyller tio år

Stora replokalen i OSD är till brädden fylld av musiker. Det är här de träffas, varje torsdag, sedan tio år tillbaka. På lördag firar Veteranorkestern jubileet med konsert i Vinterträdgården.

– Vi är nära rytmen nu, det är två rytmer som går ihop. En gång till hela låten, manar Veteranorkesterns ledare och dirigent Walter Granlund. 

Texten till musiken hörs fast ingen sjunger den: "Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik" – en melodi som beskriver stämningen fint.

Walter Granlund jobbade tidigare som musiklärare i Krokom och har lett såväl Krokomsorkestern som vittberesta Trångsviken Big Band. Han minns hur allt började:

– Jag och min sambo träffade på Harry Dahlgren som tyckte att jag skulle starta bandet. Jag sa ja, på det villkor att vi anlitade Leif Olsson och Sven Hjelm också, säger han.

I inbjudan som gick ut strax innan jul 2003 skriver Harry Dahlgren "Friskt vågat är hälften vunnet ... Nu kör vi!"

– Jag kompade Glada grabbars kör där Harry Dahlgren var med. Han tyckte att jag skulle gå in som pianist. Nej, jag törs inte, sa jag. Jodå, sa han, och jag kom med, berättar pianisten Ulla Britta Broth som också hon varit med från början.

Hon är med sina 86 år en av orkesterns äldsta medlemmar. De yngsta är födda på 40-talet.

Då, i januari 2004, var de runt 25 stycken, nu är de närmare 50.

– Vem som helst får komma, på villkor att man kan noter, säger Walter Granlund.

Medlemmarna åker från Strömsund, Svenstavik, Hallen, Krokom, Sunne och Gällö för att repa.

– Det håller oss friska. Det är så roligt att hålla på med musik, säger Ulla Britta Broth.

# Vad är roligast med Veteranorkestern?

– Det är att spela och att få gemenskapen, det är en härlig stämning. Det ska mycket till innan jag missar en repetition, säger kontrabasisten Göran Winberg som också han varit med sedan starten.

Gästsolisten Henrik Hallberg kommer in för att repetera Anthem:

– Han är väl lite tunn än för oss, viskar en av trumpetarna och syftar på solistens ålder och inte på rösten som fyller rummet.

Till jubileumskonserten i Vinterträdgården på lördag tar orkestern upp några av sina äldsta låtar men har även repeterat in några helt nya. "Fiolen min", "The Sweetheart Tree" och "For once in my life" finns med på programmet. Gästsolister är också Folke Lindqvist, Torbjörn Edlund, Åsa Okutani och Matilda Melin. Åke Jonsson, som är både solist och presentatör är på plats för att repa Frank Sinatras "My way". Tvärflöjter först, stråkarna in och så Åke Jonssons sång:

– I faced it all, and I stood tall, I did it my way!