Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranklubben Brandsoldaten

Veteranklubben Brandsoldaten har efter inbjudan gjort ett studiebesök i den nya brandstationen i Östersund.

 Besökarna, ett 20-talet före detta brandmän, blev alla imponerade av alla de tekniska finesser som skapats i byggnaden. Nu kan de enheter som är verksamma i byggnaden följa händelseförloppet av en brand eller annat räddningsuppdrag på stora bildskärmar. Därmed kan brandbefäl, polis, ambulansmän och SOS-alarm samarbeta på ett bra sätt. Dessa enheter är så nära varandra att man faktiskt kan ha ögonkontakt. Man kan även snabbt träffas och gemensamt diskutera de uppkomna svårigheterna. Flera av veteranerna höjde extra på ögonbrynen när de såg den på äldre brandstationer förekommande ledstången där brandmän vid larm kunde störta ner mot vagnhallen för att snabbt rycka ut. Konstigt att den finns och används än i dag!

De som berättade om den nya stationen och om Jämtlands räddningsförbund var förbundets chef Morgan Olsson, brandmästare Tobias Svärd, brandingenjör Terese Gustavsson och brandmästare Jörgen Eriksson. Jörgen berättade även om den stora branden i vintras då Centralpalatset, Prästgatan 30 i Östersund eldhärjades. Under släckningen deltog flera brandkårer med som mest ett trettital man samtidigt. Huset kunde inte räddas men intilliggande fastigheter klarade sig undan brandskador.

Efter rundvandringen i lokalerna blev deltagarna bjudna på kaffe med smörgåsar och sedan fick de delta i klubbens styrelsemöte som hölls i lektionssalen. Det utlovades ett nytt besök i framtiden efter det att verksamheten i den nya stationen arbetat in sig och blivit mer hemtam. Detta löfte gladde veteranerna som den här dagen saknade många av sina medlemmar. Då kan fler få ta del av de nya lokalerna och de imponerande många tekniska finesser som där finns. Många av de äldre grånade brandmännen har förr arbetat med primitiva redskap och under helt andra förhållanden än de som idag tjänstgör på brandstationen som nu efter flytten till Certusområdet moderniserats. De deltagande för detta brandmännen gladdes åt ett mycket fint studiebesök.