Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranflygplanen i fokus under flygdagarna i Hedlanda: ”Tekniken kan ta bort charmen”

Flygdagarna i Hedlanda står sig stark efter 21 år. I helgen bjöds det som vanligt på en härlig inramning och många fina flyguppvisningar.

Annons

Det är ett stort jubileumsår för det svenska flyget eftersom man fyller 100 år. Och det firades på Hedlanda med att många veteranflyg från Sverige och Norge fanns på plats.

Ett veteranplan var utan tvekan Bertil Gerhardts Mustang från 1944. Ett plan som har varit med i stridens hetta vid fotbollskriget mellan El Salvador och Honduras 1969.

– Den blev inte nedskjuten som tur var, säger Bertil Gerhardt om sin klenod som han vårdar ömt och ger höga betyg trots att han haft mer moderna flygplan i sin rutinerade hand i sin roll inom flygvapnet.

– Tekniken kan ta bort charmen på flygplanen, fortsätter Bertil som nästan varje helg åker runt på olika flygshower för att visa upp sin raritet som många är lite avundsjuka på.

En som länge sneglat åt Bertils kärra är Kenneth Hoflin som till slut var tvungen att bygga ett eget flygplan efter förlagan.

– Har man inte pengar så får man bygga en själv. Det är ju babyn till Mustangen och den har förhoppningar om att bli lika stor, säger Kenneth med ett leende samtidigt som han berättar att det kostat honom en halv miljon kronor.

– Sedan tillkommer ju 7 000 arbetstimmar och det är ju svårt att räkna i pengar.

Förutom massor av flygplan från när och fjärran kunde arrangörerna Hedlanda flygförening med Ragnar Dillner i spetsen bjuda på ett späckat program vilket uppskattades av de runt 1 500 personer som fanns på plats i solskenet.