Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VET EJ NÄR DENNA SKA GÅ: KOLLA MED NCChocksumman: 14,3 miljoner i skuld

Patientskulder på 14,3 miljoner kronor till Jämtlands läns landsting, pengar som man inte ser röken av igen.

I Jämtlands läns landsting finns en patientskuld på hela 14,3 miljoner kronor till tand- och sjukvården. Pengar som antagligen inte kommer att betalas in.

Nyhetstidningen Dagens Medicin skrev i oktober 2013 om det skuldberg som finns till Sveriges landsting. Där talade man om enbart sjukvård, och summan låg då på 440 miljoner kronor. Dessa siffror hade man sammanställt från uppgifter hämtade från landets landsting.

Skulderna består i obetalda fakturor, som man som patient antingen inte har möjlighet att betala eller kanske glömmer bort eftersom att det handlar om mindre summor.

Vad det kostar för personer över 20 år att besöka en läkare varierar. Ett akut besök utan remiss hos en specialist kostar 300 kronor, vilket är det dyraste man kan behöva betala.

Bert Ola Danielsson är ekonom på Jämtlands läns landsting.

– Förutom vanliga läkarbesök kan det handla om utomlandspatienter, som till exempel åker på semester och blir sjuka. När de får vård i ett annat land blir summorna mycket större än vanligt, säger Bert Ola.

Vad gör ni för att få in de här pengarna?

– Det fungerar som ett vanligt företag, och inkasso tar hand om obetalda räkningar, säger Bert Ola.

Man tar inga beslut om ifall en patient ska få vård baserat på om denna kan betala avgiften eller inte.

– Oavsett om en patient kan betala eller inte nekar man dem inte vård, avslutar Bert Ola Danielsson.