Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vernissage för "I kroppen min"

Han var rockstjärna, skribent och han älskade hästar. I september i fjol avled Kristian Gidlund. Nu visas Emma Svenssons bilder och hans texter på Lars Bolin Gallery.

I september i fjol avled Kristian Gidlund. Han fick inte uppleva sin 30-årsdag, något som Emma Svensson hoppades på när LT, en knapp vecka innan hans bortgång, berättade att deras gemensamma utställning "I kroppen min" skulle visas på Lars Bolin Gallery i Östersund.

– Jag ville inte att utställningen bara skulle vara mörker, säger hon när hon besöker galleriet inför lördagens vernissage.

De 80 bilder hon valt ut berättar tillsammans med 20 av hans texter om Kristian Gidlunds livshistoria. Om sjukdom och cellgiftsbehandlingar men också om hur han älskade att hänga med hästar, den tar oss med till ett kök med en mamma och en pappa och en katt på köksbänken, till rockstjärnelivet med Sugarplum Fairy.

I mars 2011 fick han sin första cellgiftsbehandling och började skriva bloggen "I kroppen min" som fått en enorm genomslagskraft. I fjol kom också boken "I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början", som bygger på bloggtexterna.

– Urvalet av bilder har inte varit svårt, i det skedet har jag kunnat vara fotograf. Det svåra har varit att ta bilderna, säger hon.

Att stänga av sina egna känslor inför sin väns sjukdom gick inte. Utställningen var deras gemensamma projekt, men att vara fotograf i det läget var svårare än hon kunnat föreställa sig.

– Jag kände mig som att jag begick ett övertramp när jag fotade honom när han fick cellgifter på sjukhuset. Därför tog jag otroligt lite bilder vid varje tillfälle.

Nu har utställningen varit ute på turné och hon har inte sett bilderna på ett tag.

– Jag måste hålla distans nu, jag tittade lite för länge på en bild och började nästan gråta, säger hon.

Hon undvek "Jills veranda" i SVT där Kristian Gidlund var gäst häromveckan men klickade till slut ändå på ett klipp:

– Det räckte med tio sekunder så var jag helt förstörd, säger hon.

2011 trodde Kristian Gidlund att han övervunnit sjukdomen. En av bilderna är tagen strax efter beskedet att den kommit tillbaka.

– Han hade fått en ny blick, säger Emma Svensson.

En annan av bilderna är hämtad från en dröm som Kristian Gidlund hade. Han drömde att han var soldat i ett krig och med nödbloss i händerna gick ut för att utkämpa sin sista strid. Han bad henne komma upp till Borlänge för att ta bilden.

På väggen intill hänger en av få bilder i färg. En grön äng med mjuka maskrosbollar.

– Den här bilden är tagen på den plats där han ville bli begravd. Den var tvungen att vara i färg, allt får inte vara tungt. Det är en så vacker plats det här, man ser hans föräldrahem härifrån, säger Emma Svensson.