Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vemhån hittade en egen modell

Härjedalens kommun ersätter livsmedelsbutiker för inköpsresor och hemsändning av dagligvaror till pensionärer och funktionshindrade. Sedan beslut togs i kommunstyrelsen januari 2013 har antalet orter där detta erbjuds ökat från två till åtta stycken.

– Vi har hittat olika lösningar på de flesta orter, vi är inte klar med Vemdalen ännu men det är på gång, säger processledaren Malin Fjellgren vid kommunens näringslivskontor.

Möjligheten till hemsändningen/inköpsresor bottnar i ett projekt som Härjedalen samverkar tillsammans med 13 andra kommuner i Tillväxtverkets regi.

För Härjedalens del betyder nyordningen med inköp för pensionärer och funktionshindrade att beställaren får sina varor hemkörda. Kostnaden för detta blir för kunden 20 kronor.

Malin Fjellgren berättar att det är olika från butik till butik hur man sköter logistiken med inköpslistor och utkörningen. Respektive handlare, pensionär samt hemtjänst har kontakt och samarbetar. Tjänsten att få sina varor hemkörda kan utnyttjas en dag i veckan. Förändringen innebär att hemtjänsten inte längre gör inköpen där avtal med butiker finns, omställningen sker successivt.

Malin Fjellgren berättar att det är olika från butik till butik hur man sköter logistiken med inköpslistor och utkörningen.

– Vi provar oss fram och hittar bra lösningar tillsammans, säger hon.

Byn Vemhån har hittat sin egen modell. Där väljer man att skjutsa kunderna till affären i stället. Varje fredag går en tur där pensionärer erbjuds skjuts till byns kooperativa livsmedelsbutik. Förutom själva handlingen erbjuds kaffe med dopp och social samvaro.

– Vi tycker att det är viktigt för byn med denna samlingspunkt så kommunens nya linje passar oss alldeles utmärkt, säger Rune Berglund ordförande i VemhåTräffens Ekonomiska förening.

I fredags var det han som var chaufför och hämtade upp kunderna. Efter proviantering och fika fick de skjuts tillbaka hem.

– Jo, vi är några i byn som ställer upp och kör. Det här är bra både för kunderna och butiken, säger Rune Berglund.

Han får medhåll av Siri Zackrisson.

– Vi här i Vemhån måste värna om butiken. Visst kan en del saker vara dyrare här, men det är det värt. Vad skulle hända i byn om butiken försvann, undrar Siri.

Som många andra småbutiker i glesbygden har Vemhåträffen svårt att få det gå ihop ekonomiskt. Förutom två anställda hjälper föreningens medlemmar upp ideellt för att hålla affären öppen sju dagar i veckan.

– Vi är för liten för att få vettiga inköpspriser. Och de större leverantörerna tycker att det inte är värt att släppa på gasen och lämna varor här i Vemhån, säger Rune Berglund.