Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vemdalstjej siktar mot travtoppen

Marika Eriksson från Vemdalen satsar hårt på att nå toppen inom travsporten. Senaste halvåret har hennes karriär tagit riktig fart med fem segrar som kusk.

Sedan hon var riktigt liten har Marika Eriksson varit väldigt idrottsintresserad. Trots att hon spelat fotboll, åkt skidor och tävlat i friidrott var det ändå inget snack om att det skulle bli travsport för henne. Siktet ställdes tidigt in på Wångens travtränarutbildning.

– Jag är ju uppvuxen med hästar, berättar Marika vars far Åke varit amatörtränare under många år.

– Vi försökte faktiskt avråda Marika från att välja den yrkesvägen, avslöjar mamma Pia som dock inte hade någon framgång varken med Marika eller hennes lillasyster Isabell som går sitt andra år på Wången nu.

Nu lyckades föräldrarna inte så bra och det kan ha varit tur för travsverige för Marika har verkligen visat framfötterna det senaste halvåret då hon tagit fem segrar som lärling hos Joakim Lövgren på Jägersro.

– Direkt efter utbildningen vann jag mina två första lopp som kusk men sedan blev det många nollor och självförtroendet började svikta. I maj lossnade det när jag kom till Jocke och nu känns det verkligen som att jag gjort rätt val, säger Marika Eriksson som inte riktigt bestämt om hon ska bli tränare eller bara kusk.

– Jag vet att jag vill bli bäst men det är en tuff väg dit.

Arbetsdagarna som travlärling är hårda. Oftast börjar Marika jobbet 05.30 och tanken är att hon ska sluta 16.00.

– Men ofta blir det någon timme till innan vi är klara, och det är ju de dagar som det inte är tävlingar. När vi är på tävling är man sällan hemma före midnatt och ibland blir det nästan morgon innan vi är hemma. Fast jag ska inte gnälla, jag har ledigt på söndagarna, säger Marika Eriksson.

Som lärling går det inte att välja och vraka mellan styrningarna och hittills har ändå de största framgångarna nåtts av hästar som Marika sköter.

– Grumetti, en av de hästar jag sköter, vann tyska Breeders Crown-finalen. Det är nog det största jag varit med om. Men samtidigt är det lite speciellt med att köra lopp, det är ju då man syns och har chansen att marknadsföra sig själv, förklarar Marika som är mycket nöjd med de chanser hon får hos Lövgren.

Pappa Åke Erikssons hästar har hon inte hunnit med att köra.

– Jo, jag körde en gång och det gick väl sådär. Han ger mig kanske ingen mer chans, säger Marika som på onsdagkväll tar nästa steg i sin karriär då det är premiär för henne som kusk i ett V86-lopp.

– Jag kör en häst som jag vann med på Solvalla för en månad sedan och det kan faktiskt vara så att jag blir favorit till och med, det har jag inte varit i något av de lopp jag vunnit, säger Marika Eriksson.....