Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vinner VM i slöseri?

Till den brasilianska staden Manaus, mitt i Amazonas regnskog, går inga vägar. Hit kan man bara ta sig med båt eller flyg. Manaus har nyligen fått en fotbollsstadion med 44 000 sittplatser. Arena Amazonas är vit och har ett mönster som ska påminna om en indiansk matkorg. Den har kostat två miljarder att bygga och ska användas fyra gånger under fotbolls-VM. Hur den därefter ska utnyttjas är oklart. De fyra fotbollsklubbarna i Manaus brukar dra tusen åskådare till sina matcher.

Jag tänker på Fitzcarraldo när jag läser DN:s reportage om Arena Amazonas. Werner Herzogs film om en galen drömmare som ville bygga en opera mitt i den peruanska regnskogen. Nu verkar Fitzcarraldo ha fått jobb som byggchef för fotbolls-VM.

Samtidigt som idrottens pampar talar vackert om fred, förbrödring, hållbarhet och miljöhänsyn har de stora idrottsevenemangen utvecklats till ekonomiska monster.

Brasiliens regering har lagt 100 miljarder på VM-arenor. Det är fem gånger så mycket som Sydafrika satsade 2010, men småpengar jämfört med fotbolls-VM i Qatar 2022 som beräknas kosta 1 400 miljarder. Kostnadstaket har blåst av idrotten.

Det är en galopperande galenskap som inte bara handlar om pengar, utan också om människoliv. I Qatar har redan hundratals gästarbetare dött i arbetet med arenorna. England och Italien möts på Arena Amazonas just den tid på året när risken för översvämningar i pålhusen i Manaus fattigaste områden är som störst. Världsbanken har stött ett projekt som går ut på att bygga översvämningssäkra bostäder för invånarna vid Amazonasfloden. Sedan fyra år står projektet stilla. VM-arenan har slukat alla pengar. 88 miljarder som skulle gå till att modernisera Brasiliens infrastruktur har bara räckt till att bygga VM-arenor. Resten har försvunnit i korruption.

När DN:s reporter frågar byggchefen på Arena Amazonas om det inte är orättvist att bygga en av världens finaste fotbollsarenor där tiotusentals familjer riskerar att få sina hem översvämmade svarar han:

”Brasilien är ju kontrasternas land. Det är svårt att göra något åt det.”

Det finns en bred politisk uppslutning kring att Sverige ska satsa på stora idrottsevenemang i framtiden. VM i Åre är ett utmärkt exempel. Fotbolls-EM är möjligen hanterligt fortfarande. Men där går nog gränsen.