Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vinner sista mandatet?

Om mindre än ett år är det val till riksdagen. Det är 310 fasta mandat som ska fördelas (sedan tillkommer ju 39 utjämningsmandat, för att skapa en bättre proportionell fördelning mellan partierna).

Hur många fasta mandat som länet ska ha bestäms av Valmyndigheten första mars 2018. Statistiken över antalet röstberättigade används för att räkna ut antal fasta valkretsmandat.

Inför justeringen till valet 2014 fick Stockholms stad, Stockholms län och Malmö kommun  ytterligare var sitt mandat. Dalarna, Gävleborg och Norrbotten förlorade var sitt mandat.

Tendensen är tydlig. Tillväxtområden med många nya röstberättigade får fler mandat, skogslän färre. 

I England hade man från 1400-talet fram till 1832 ett system med fasta mandat, knutna till en ort. Det ledde till att näst intill helt övergivna byar fick skicka ledamöter till parlamentet medan växande industristäder, exempelvis Manchester,  var utan representation. Dunwich hade sjunkit ned i havet men fick behålla parlamentsplatserna!

Rotten borough (Ruttna köpingar) är ett begrepp i statsvetarvärlden.

Minns ni den lokala dramatiken i valet 2014? Det var en hård match in i kaklet mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna om det sista riksdagsmandatet. C fick 9 487 röster, SD 9 224. För inte så länge sedan hade Centern två mandat i Jämtland. Nu var det nära att man förlorade det enda.

Centern gjorde ett uselt val 2014. Partiet har haft flyt i år när Moderaterna krisat. Men nu tycks väljare återvända till M och frågan är om C kan hejda nedgången. Centern är ju numera helt i avsaknad av en profilfråga.

I den Novusmätning som presenterades tidigare i år menade väljarna att Socialdemokraterna är bästa parti i sex av tio viktiga frågor. Moderaterna blev etta i två frågor. Det kanske mest slående i undersökningen är dock att Centerpartiet inte är väljarnas bästa parti i en enda viktig fråga.

En del som angav C som bästa parti i väljarundersökningar hade också lätt för att överge partiet när Kristersson tog över M. Det finns ingen stor fråga som framför allt förknippas med Centern. Som det var med Fälldin och kärnkraften.

Under ett valår, då ståndpunkterna vässas och engagemanget ökar, finns risk för att ett parti som uppfattas som slätstruket och allmänborgerligt får svårt att hävda sig.

Men även SD förefaller tappa till M så det kan bli ny dramatik. I valet 2014 var SD dubbelt så stort som C men så stort är inte gapet i några aktuella mätningar. Därför: fördel Per Åsling, etta på C-listan. (Men jag var också säker på att Hillary skulle vinna…)

Socialdemokraterna Kalle Olsson och Anna-Caren Sätherberg kan se fram mot en ny riksdagsperiod, liksom Saila Quicklund (M).

Kanske valet till regionen blir mer spännande? S valde ju att samverka med M och kan straffas av väljare som ogillar det partnerskapet.

===

En vän var volontär på en tidning i ett fjärran land. Där namngav man personer som begått självmord och helst skulle läsarna upplysas om vilken metod som använts: hängning, piller eller kniv. Om texten kunde illustreras med en bild av kroppen var det en fullpoängare.

Vi ska vara rädda om den svenska pressetiken.

Peter Swedenmark