Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vinner på vården?

Hos svenska allmänheten finns felaktiga föreställningar att det nuvarande sjukvårdssystemet erbjuder de för patienten allra bästa medicinska behandlingsmetoderna.

Utprovade enligt vetenskapliga metoder av vetenskapsmän med hundraprocentig objektivitet och fullkomlig sanning. Men inget kan vara mer felaktigt!

Ekonomiska intressen och kunskap är intimt sammanvävda och den ekonomiska makten inom sjukvården (det vill säga läkemedelsindustrin) klassificerar vår verklighetsnorm och dikterar villkoren för hur vi bör förhålla oss till den.

Ett exempel är den skattesubventionerade vårdens strävan att erbjuda så kallad ”evidensbaserad medicin”. Evidens betyder bästa tillgängliga vetenskapliga bevis.

Men vem bestämmer vad som är bevisat och vetenskapligt belagt och för vem? Den sjuka patienten eller den som ska betala? Vem inser inte att det är den ekonomiskt starka läkemedelsindustrin som sätter spelreglerna? Och så klart motarbetar och fördömer alternativa terapier och behandlingar som kan konkurrera med betydligt billigare och mer hälsofrämjande resultat. Och utan biverkningar som annars ger patienten andra besvär mot viss lindring i det första fallet, men samtidigt dyra räkningar för samhället för eftervård av den redan givna vården.

Pär Wahlström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel