Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vågar ta i bostadsfrågan?

Är bostadsbyggande för känsligt att diskutera under ett valår? Eftersom inga politiska partier på allvar försöker göra den till en valfråga så ligger det nära tillhands att tro det.

I stället kommer det första samlade grepp som tagits på frågan på åtskilliga år från en något udda konstellation som kallar sig Nybyggarkommissionen. Bakom den står byggbolaget NCC, Nordea och byggkonsulterna Thyréns. Tre tunga namn har utsetts till "kommissionärer": Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, före detta borgarråd i Stockholm och Olle Wästberg, före detta statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

Kommissionärerna är måhända välavlönade lobbyister och motiven strikt ekonomiska, men förslagen för att få fart på bostadsbyggandet som de presenterar är i många fall intressanta.

Att slopa bolånetaket och i stället införa ett krav på amortering är ett av dem. Det är ett faktum att taket gjort det svårare för framför allt unga människor som inte har råd med kontantinsatsen att köpa bostad.

Nybyggarkommissionen föreslår också att taket för ränteavdrag sänks från 100 000 till 75 000 kronor, att fastighetsavgiften höjs och att staten tar en aktivare roll i byggandet av bostäder. Alla är värda att diskutera. För de tre kommissionärerna har alldeles rätt i att huvudansvaret för bostadsbyggandet måste återtas av politikerna via staten och kommunerna. Marknaden fixar det uppenbarligen inte.

Men som sagt, det är valår nu och prime time för partistrateger. Särskilt i storstäderna är rädslan stor för att stöta sig med stora väljargrupper som sitter på värdefulla bostäder. Om man plötsligt börjar prata om att sätta fart på bostadsbyggandet så riskerar bostadspriserna att sjunka och då kan rösterna gå till något lokalt missnöjesparti i stället. Och vad hjälper det då att larma om hot mot Sveriges ekonomi? Det är ju valresultatet som räknas. Eller?