Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vågar ta i bostadsbubblan?

Riksbankschefen Stefan Ingves efterlyser en bred politisk kommission för bostadsmarknaden. Bakgrunden är förstås hans rädsla för att situationen i storstäderna håller på att utvecklas till en bostadsbubbla. Vi som varit med ett tag vet hur farligt det kan bli. Det var en sådan som utlöste 90-talskrisen, även om det den gången i första hand var i kommersiella fastigheter bubblan uppstod.

Ingves har i detta fall helt rätt. Penningpolitiken är, tvärtemot hur Ingves själv agerat, inte lämplig för att lösa ett problem som detta.

Här behövs politiska besked. Problemet är att ingen vågar eller vill ge sådana besked. De borgerliga bär ju ett direkt ansvar för att situationen förvärrats. Detta genom att fastighetsskatten sänkts kraftigt och mer desto dyrare bostad det handlar om. Det förklarar varför den eventuella bubblan i dag är helt koncentrerad till storstäderna i allmänhet och Stockholm i synnerhet.

När skatten sänktes, ett valvinnande löfte från de borgerliga 2006, så bröts samtidigt symmetrin mellan skatter och skatteavdrag. I dag är avdraget kvar till glädje för just storstadsbor och högavlönade – på bekostnad av resten av landet. Detta är en faktor som tillsammans med de borgerligas oförmåga att få igång bostadsbyggandet driver upp priserna till nivåer som oroar fler än Riksbanken.

Samtidigt är det i storstäderna valet kommer att avgöras. Vem vågar göra något? De rödgröna kommer inte att våga. De straffades hårt 2010 av ett förslag om fastighetsskatten som få hade behövt oroa sig för. De borgerliga verkar inte ens se problemet. Ingves har rätt i att en kommission måste vara blocköverskridande.

Men vänta er inga förslag i denna sak före valet.

Svante Säwén