Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tjänar på metadonbehandling?

De legala drogernas korståg innebär bland annat att man sågar ner all alternativ behandling, – till exempel professionaliserad 12-stegsbehandling á la Korpberget.

För vem är det fantastiskt bra att Östersund kommer till skott med metadonbehandling, frågar man sig efter narkotikaforskaren Björn Johanssons påståenden i LT den 18 februari.

Jo, det är bra för läkemedelsföretagen och för de aktiva narkomanerna som inte kan och/eller vill bryta sitt kemiska beroende utan ersätter detsamma med ett, enligt många narkomaner som prövat, ännu sämre kemiskt beroende av typen metadon, subutex eller suboxone, vilka legala droger i dag säljs på den illegala marknaden.

Björn J. tror att han vet vad han talar om och kör således med den akademiska överlägsenhet och arrogans som är kännetecknande för den pseudoforskning som präglar psykofarmakaindustrin.

Missbrukare finns som bekant i alla samhällsklasser, men det är gatunarkomanerna som råkar mest illa ut när det gäller till exempel substitutionsbehandling av opiatberoende. Gatunarkomanerna kan varken försvara sig eller dölja sitt missbruk.

En narkoman som går på metadon eller subutex är fortfarande narkoman och aktiv och fortsätter att tära på samhället, kanske livet, medan varje narkoman som blir drogfri och får ett nytt liv innebär en ren samhällsvinst om cirka fem miljoner kronor per år, enligt kalkyler från SCB.

Utbildningen vid FUN tar tre år inklusive dokumentation, praktik och personutveckling.

Addiktolog är – säger Björn J – en ”hittapåtitel”, men den innebär bättre och mer gedigna kunskaper och insikter om beroendeproblem och deras lösning än de akademiska skrivbordsprodukter som är beställda av psykofarmakaindustrin, vars förespråkare är många.

Korpberget har i tacksamhet och ödmjukhet bidragit till att några tusen missbrukare, alltså alkoholister, sexmissbrukare, kriminella, tablettberoende, heroinister och dessutom deras anhöriga, vilka sistnämnda är en stor del av hela problemet, – blivit drogfria och fått ett nytt och konstruktivt liv.

Givetvis sticker detta i ögonen på det kemiska alternativet som enligt alla addiktologiska principer innebär fortsatt kemiskt beroende och professionellt möjliggörande av fortsatt missbruk.

Ta del av och stötta det nätverks som startats av den alternativa sidan och som heter Nordiska Förbundet för Kemiskt Drogfri Behandling och finns på nätet under (www.nfkdb.com).

Torbjörn Fjellström

Nordiska förbundet för kemiskt drogfri behandling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel