Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar strid för barnens välmående?

Vad händer med barnen till de föräldrar som uppger att de har sämre hälsa på grund av utsatta socioekonomiska förhållanden, utländsk bakgrund, eller funktionsnedsättningar och vem har ansvaret för att barnen i dessa familjer undviker att hamna i samma situation som föräldrarna där fysisk och psykisk ohälsa är utbrett?

Hur ska barnen i familjerna motivera sig till en stark skolprestation, aktiv fritidssysselsättning utifrån de rapporter som visar att barnen påverkas kraftfullt av sina föräldrars situation?

Vilka redskap ska barnen ta till för att vidareutvecklas när föräldrarna saknar ekonomi, psykisk/fysisk kraft eller det sociala, samhälleliga nätverket som backar upp dem?

Hur ska vi kunna sätta oss ner på ålderns höst och tycka att vi gjorde det vi kunde för våra barn och unga, om vi inte agerar nu? Flera svenska studier visar att risken för skador, både fysiskt och psykiskt, bland barn och unga är 40 procent högre i socioekonomiskt svaga grupper jämfört med socioekonomiskt starka grupper. Risken för depression och ångest är dubbelt så hög. Detta skriver DN den 15 november 2010 utifrån en rapport från Folkhälsoinstitutet. Med denna vetskap och med Folkhälsoinstitutets rapport som bland annat innehåller ett 60-tal förslag på åtgärder, skulle det vara skam att låta bli att agera!

Låt oss satsa på barns hälsa, med långsiktiga hälsoinsatser som nu, och på sikt, ger ett resultat där vi kan vara stolta över att barnen kände att vi fanns där för dem, när det behövdes som mest! Vi kan se på tidigare initiativ att de gör nytta vad gäller de insatser som riktats mot exempelvis alkohol och tobakskonsumtionen. Det är främst på de områden, som regeringar haft tydlig inriktning med nationella handlingsplaner, innehållande ekonomiska och personella resurser, där det skapats synbara resultat. Utifrån de rapporterna skulle det väl vara osannolikt att en riktad insats för barns psykiska och fysiska hälsa skulle kunna bli felplacerade pengar?

Den borgerliga alliansens politik som hårdhänt ökat klyftorna mellan de som har jobb och de som är arbetssökande, mellan de som är friska och de som är sjuka – har slagit fel och de drabbar inte bara de vuxna utan även deras barn. Det krävs en kraftsamling för att bryta detta, det krävs vilja och engagemang – det krävs en ny politik!

Att den sittande regeringen ska forma en ny politik är väl mycket osannolikt, men jag hoppas vi kan enas om ett antal initiativ. Framgångsfaktorn i detta arbete är en tidig insats tillsammans med ett tänk i förebyggande syfte för att ge barnen en bra start i livet. Det ska lägga grund för goda vanor h vilket leder till förutsättningar för att kunna avsluta skolan med fullständiga betyg, och utifrån det också goda chanser på arbetsmarknaden. Folkhälsofrågor ska arbetas utifrån förebyggande insatser, vilket naturligtvis, i längden, leder till både en individuell och samhällelig vinst med ökad folkhälsa för den enskilde personen, dess familj och minskade kostnader för samhället.

För att kunna förverkliga detta behövs att Sveriges beslutsfattare gör investeringar i system som ger en långsiktig budgetplanering och som kan användas i arbetet under längre tid, oavsett politiskt styre.

Ett första steg är att ge Folkhälsoinstitutet mer resurser för att kontinuerligt följa barn och unga i utsatta familjer, att använda Folkhälsorapporten med alla dess konkreta förslag och skapa en omfattande handlingsplan och att ta en ordentlig politisk debatt med inriktning på fördelningspolitik.

Låt oss starta upp och göra en viktig insats för kommande generation – ge dem grunderna och verktygen för att nå psykisk och fysisk hälsa nu och i framtiden!

Gunnar Sandberg (S)

riksdagsledamot och nyvald ledamot av socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel