Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar SD:s tredje mandat?

Sverigedemokraterna tog, liksom förra valet, tre mandat i Härjedalens kommunfullmäktige enligt det preliminära röstresultatet. Men på valsedeln fanns bara två namn. Det är inget som oroar Thomas Johansson Nordqvist, första namn på valsedeln.

– Vi har fyra till som anmält sitt intresse och som jag vet att folk har röstat på, säger Thomas Johansson Nordqvist.

Senast den 10 april skulle anmälda kandidater ha varit inne hos valmyndigheten och enligt Thomas Johansson Nordqvist var partiet för sent ute för att få med fler kandidater på den tryckta valsedeln, där bara han och Ingegärd Fjällgärde fanns med.

De som röstat på icke anmälda kandidater har gjort det genom att skriva till namn på valsedlarna. De räknas som personröster. Ett slutgiltigt resultat med mandatfördelning beräknas vara klart senast den 26 september.

– Innan personrösterna räknats samma och vi får se vem det blir så vill jag inte berätta vilka det är som anmält sitt intresse, säger Thomas Johansson Nordqvist. Men någon tvekan om att Sverigedemokraterna fyller sina tre mandat har han över huvud taget inte.

I kommunvalet backade partiet några tiondels procentenheter jämfört med förra valet, från 7.6 procent till 7,2.

Det sticker ut i länet, där SD gått framåt i alla andra kommuner. Förklaringen, enligt Thomas Johansson Nordqvist, är Härjedalspartiet.

– Vi var fullt medvetna om att de skulle ta röster. Men vi är ändå nöjda med valresultatet. Det har varit ett hårt arbete från vår sida, säger han.