Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ljuger om Nuon-affären?

Det är egentligen smått fantastiskt. Antingen ljuger förra näringsministern Maud Olofsson (C) eller så ljuger både finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Det finns bara de två alternativen. Bägge är lika uppseendeväckande. De gör Nuon-härvan till en av de stora politiska skandalerna. Ett svenskt Watergate.

Det Anders Borg sade under tisdagens förhör i konstitutionsutskottet, KU, var sensationellt. Finansministern fick information om Nuonaffären genom media. Han kontaktade då statsminister Fredrik Reinfeldt, som ska ha sagt att informationen var ny även för honom. Man häpnar.

Men ord står mot ord. Maud Olofsson säger att hon informerade de övriga partiledarna i regeringen om den kommande affären. Ett PM i Näringsdepartementets loggbok bekräftar hennes uttalande. Där står att ”MO talar direkt med FR och IK.” FR står för Fredrik Reinfeldt. IK för inre kabinettet, det vill säga alliansens partiledare.

Att de inblandade trasslat in sig i en härva av lögner och halvsanningar beror antagligen på att det inte finns några förmildrande omständigheter. Maud Olofsson hade ivrigt kritiserat Socialdemokraterna för att de tillät Vattenfall att köpa kolkraft. Nu hade hon själv gett klartecken till köp av en storskalig utsläppare som holländska Nuon för 97 miljarder, trots att en analytiker på departementet varnade för det. Skammen när sanningen gick upp för de inblandade kan ha gjort att någon, oklart vem, drog till med en nödlögn som andra, oklart vilka, tvingades backa upp med halvsanningar. Sedan var bollen i rullning.

Om Maud Olofsson skulle komma till konstitutionsutskottet skulle hon antingen tvingas ta tillbaka det hon sagt eller anklaga statsministern för att ljuga, mitt under brinnande valrörelse. Därför kommer hon inte.

Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå mindes inte mycket under KU:s utfrågning. Fem år har gått och han förde inga anteckningar. Vad han vet tog inte Maud Olofsson upp affären med statsministern eller de andra partiledarna.

Vare sig Maud Olofsson är offer för en mörkläggning eller inte, så står hon alltmer ensam.

Men det befriar inte regeringen från ansvar. Reinfeldt och Borg höll sig inte informerade om den största affär som en svensk regering någonsin har haft att ta ställning till. Regeringens främsta företrädare släppte kontrollen över ett köp som gjorde Vattenfall till Europas värsta miljöbov och ledde till en förlust som var lika stor som kostnaden för ett helt års sjuk- och aktivitetsersättningar.

Men Anders Borg skyller på utvecklingen på energimarknaden. Affären genomfördes till ett marknadsmässigt pris, menar han. "Sen fanns det en brist i beredningsprocessen”.

Man häpnar.