Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem bryr sig om förskolan?

Annons

Skolverket ger upp försöken att begränsa barngrupperna i förskolan. Rekommendationen om högst 15 barn per avdelning tas bort. Varför? För att den inte efterlevs. Ett mycket märkligt beslut.

Forskningen visar att stora barngrupper är dåliga för barns utveckling. Särskilt de minsta blir stressade av att ha många människor omkring sig. På sikt kan det skada deras inlärningsförmåga. Självklart är det inte bara antalet barn som avgör kvaliteten. Gruppsammansättningen, personalens utbildningsnivå och lokalerna kan ha väl så stor betydelse. Men oavsett det så har rekommendationen om 15 barn per grupp varit ett riktmärke. Nu varnar Lärarförbundet för att politikerna kommer att bry sig ännu mindre om gruppstorlekar när de fattar sina beslut. Följden kan bli större barngrupper.

Den svenska förskolan anses hålla en bra kvalitet i jämförelse. Men grundskolans ras i Pisa-rankingen visar att inget kan tas för givet. Skolverkets genomsnittssiffror ger sken av att barngrupperna i förskolan inte har förändrats på tio år, men i själva verket har andelen avdelningar med fler än 17 barn stigit kraftigt. Klyftan har alltså ökat. Låter det bekant? Utvecklingen är misstänkt lik den som varit inom grundskolan.

Fler likheter: Friskolornas ägare gör vinster på att ha färre utbildade lärare än kommunala skolor. Privata förskolor har lägre andel utbildade förskollärare än kommunala, och enligt Skolverket har skillnaden ökat de senaste tio åren.

På båda marknaderna tar snabbt växande koncerner en allt större del av kakan. Kids2Home, som driver förskola i Östersund sedan några år tillbaka, är en franchisekedja som lockar med service för stressade föräldrar: matlådor, hämtning, lämning och barnvakt i hemmet. Namnet skvallrar om internationella ambitioner. Enligt ägaren, före detta PR-konsulten Per Uppman, finns planer på att starta förskolor i alla större städer i Sverige, dessutom långt gångna diskussioner om att etablera Kids2Home i Danmark, Tyskland och Irak.

I Östersund har politikerna nyligen beslutat tillåta ett extra barn per förskolegrupp under en övergångsperiod. Skälet är inte så enkelt som att pengarna inte räcker till. Det handlar också om omöjliga planeringsförutsättningar. Sedan regeringen införde fri etableringsrätt har tre privata aktörer fått tillstånd att driva förskolor i Östersund. Bara två av dem har startat. Bolagen kan dessutom välja att erbjuda så många platser de vill. Kvar står kommunen med Svarte Petter, en laglig skyldighet att ordna fram platser som de inte har planerat för. Ett absurt system, men helt i linje med det nya marknadstänkandet.

Skoldebatten rasar för fullt nu. Förskolan är ingen het politisk fråga. Men kanske borde den vara det.