Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är rasist?

Jag känner att Sverige just nu sköljs över av hat och intolerans riktat mot personer som röstat på Sverigedemokraterna. De kallas rasister – även på våra tidningars ledarsidor. Varifrån allt detta hat kommer kan man fråga sig. Att sensationslystet underblåsa motsättningarna mellan grupper kan bara vara negativt för alla.

Innan ni slutar läsa kan jag lugna er med att jag inte röstade på SD. Dock har jag en förståelse för att många gjorde det. Upplever inte att de som röstat på SD gjort det på grund av något intresse för rasbiologi.

Varför de kallas rasister har jag undrat länge nu, var står det något om rasbiologi i Sverigedemokraternas program?

Anser våra journalister och ledarskribenter att man "nog kan anta att de som röstar på Sverigedemokraterna är rasister" eller? Jag är lite petigare än så innan jag går så långt att jag kallar folk för rasister, så upplys mig!

Ni utgår från att de är okunniga och lågutbildade. Varför då inte försöka få dem att förstå det ni menar att de inte fattar? Upplys istället för att fördöma.

Ni föraktar dem för att de inte välkomnar fler flyktingar i Sverige.

Har ni tänkt på att vi alla kanske har en gräns för hur många vi tycker ska få komma och att den gränsen nu är nådd för en del, medan den för somliga kanske inte är uppnådd ännu?

Det kan bero på att din ekonomi ser bättre ut, att du har en bra utbildning så du känner dig trygg att du ska klara din försörjning. Du kanske inte är beroende av sjukpenning, a-kassa eller försörjningsstöd. 

Det kanske inte är du som betalar ett högt pris för att våra skattepengar inte räcker till en bra välfärd för alla, du kanske inte behöver samhällets hjälp.

Du kanske inte bryr dig om att det saknas pengar för att hålla kvinnojouren öppen eller resurser att hjälpa drogberoende eller självmordsbenägna ungdomar.

Till dessa grupper är det helt okej att säga att våra skattepengar inte räcker till.

Är det så konstigt då att folk reagerar på att vi har råd att ta emot så många flyktingar?

Ett exempel bland många är att demensvården i Malmö har problem för att det finns människor från 178 olika länder i regionen. Det kräver extra resurser att ställa diagnos då testerna måste utformas utifrån språk och kultur. Det är så det ser ut i dag på våra myndigheter, sociala inrättningar och inom vården.

Människor som röstar på SD har välkomnat en miljon utlandsfödda till vårt lilla land innan de protesterat. De vill säkert också väl men deras gräns är nu nådd. 

Det finns obekväma saker att ta ställning till. Tror säkert det finns flera miljoner flyktingar som vill komma till Sverige.

Har du själv funderat över hur många människor vi skulle kunna ta emot? Finns det en gräns även för dig? 

Det pratas mycket om rasister, vad är en rasist? Här har jag en kunskapslucka som behöver täppas till, är en med ovanstående åsikter rasist? '

En rasist bör vara intresserad av rasbiologi, antar jag.

Jag har faktiskt inte sett nåt inlägg någonstans som jag kan härleda till rasbiologi trots att det enligt media tydligen är så vanligt med rasism i Sverige. 

Så snälla upplys mig, vad är det jag inte förstår?

Varför spä på motsättningarna mellan grupperna. Det är möjligt att  förstå båda sidorna.

Förstår att många vill väl med sin generösa flyktingpolitik men kan även förstå att människor kan känna sig oroliga över den stora förändring det medför för vårt land, deras oro kan ju vara befogad, ingen kan säkert veta vad det innebär på sikt.

Kan vi inte vara rädda om varandra och sammanhållningen i landet? Den är en förutsättning för att Sverige ska ha en positiv utveckling.

Klara T.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel