Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är etniskt svensk?

Hej alla rasister. Eftersom det i mina kretsar, alltså antirasisterna, börjar heta att vi inte ska vända er ryggen utan diskutera med er, så gör jag ett försök.

Ni kallar er etniska svenskar. Detta uttryck framkallar en mängd frågor i mitt huvud. Till exempel: Hur etnisk kan en person bli? Om vi tar mig som exempel så är jag etnisk svensk till 87,5 procent. 12,5 procent är jude. I och för sig en judisk släkt från Nås i Dalarna. Hur påverkar detta procenten? Det får ni gärna reda ut för mig. Och hur många procent är det som gäller? Är det 100 så har ni problem, var och en av er. Den här delen av världen som ni kallar Sverige var obeboelig tills för ungefär 10 000 år sedan. En blinkning i mänsklighetens historia. Problemet var ett istäcke som var åtskilliga kilometer tjockt och täckte hela Sverige. Nå, det blev en klimatförändring, isen började smälta och folk kunde börja vandra in. Vadå vandra in? Skulle det betyda att vi alla är ättlingar till invandrare? Hemska tanke! Nej, förmodligen är det så att vid iskanten växte det upp små vita blommor som fick ben och fötter. De är era förfäder! Hur gulligt som helst. Behöver dock bevisas. Så nu får ni börja släktforska! Vi snackar trovärdighet. Saken är nämligen den att alla vi andra härstammar från södra Afrika, och så vitt jag förstår gör ni också det. Men som sagt, kan ni visa att ni härstammar från de vita blommorna vid iskanten så är det en biologisk sensation i världsklass!

Nästa fråga: Vad är Sverige? Ni kanske tycker att det väl bara är att googla om man undrar. Jaja, var gränserna går idag vet jag nog, även om jag uppfattar gränserna som ett påhitt. Jag har till och med kollat på marken mellan Sverige och Norge. Inga streck där inte. De där strecken som finns i kartboken har ju dessutom flyttat sig genom århundradena beroende på politiska förändringar. Sålunda har ju t.ex. södra Sverige tidigare tillhört Danmark. Betyder det i er värld att t.ex. hallänningar är etniska danskar? Eller handlar det om procent, och i så fall hur många? Jag bor i Jämtland som hörde till Norge för några hundra år sedan. Är jämtarna etniska norskar? Men stopp ett slag, på den tiden hörde ju Norge till Danmark. Således: Är jämtarna etniska danskar? Ju mer vi funderar över sådana här saker desto krångligare blir det.

Så vad gör vi? Vi kan t.ex. odla den lokala och regionala allmogekulturen. Gör ni det? I så fall hur? Att som herr Jimmie Åkesson inför första dagen som riksdagsledamot  låna en folkdräkt av en kompis är ju bara fjanteri. För egen del har jag sedan mitten av 70-talet odlat musikantisk allmogekultur, alltså folkmusik. Jag är bekant med tusentals människor som sysslar med detta. En av dem delar era värderingar. Alla de andra, oavsett ålder, är nyfikna på och intresserade av den allmogekultur som våra nyinvandrade kamrater har med sig. Det finns ingen motsättning. De är också intresserade av våran.

Att vara tvungen att på grund av krig, terror eller religionsbaserat förtryck fly från sin hembygd låter ju inte särskilt kul. Eller vad säger ni? Ni skulle antagligen fly till ett land där de inte släpper in några invandrare. Ni kan ju alltid prova att åberopa lika värdegrund. När ni sedan blivit lite varma i kläderna så får ni väl ta itu med problemet att folk inte är etniska svenskar.

Tacksam för svar på mina frågor. Är de för krångliga? Tycker ni att sådana som jag skall utrotas? I så fall är ni välkomna till mig. Kom ihåg att ta med egna vapen, jag har inget att låna ut.

Calle Hernmarck

Riksspelman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel