Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckans spelrecensioner

The Lost Future, Let's draw, Smackdown vs Raw 2011, James Bond: Blood Stone 2010 och Dead nation hittar du bland veckans recensioner.

The Lost Future

(Level 5/Bergsala)
Ålder: 3+
Format: DS
Genre: pusselspel/interaktiv deckare

4

Nu är det dags att gnugga geniknölarna, för Professor Layton och hans ständige följeslagare Luke är tillbaka i ett nytt mysterium.

När Luke och Layton får ett brev från framtiden tvingas den skarptänkta duon tampas med sitt knivigaste mysterium hittills. Englands premiärminister kidnappas i en tidsmaskin och våra hjältar reser ofrivilligt i tiden för att ta reda på om det är Luke själv som skrivit det mystiska brevet.

I "The Lost Future" bjuder Level 5 på 165 nya pusselgåtor och massor av klurigt peka och klicka-äventyrande.

Man kan knappast prata om några jättenyheter i spelupplägget, men i ärlighetens namn gör det ingenting - Professor Layton-serien känns i det närmaste fulländad i sin enkelhet.

Jag kan möjligen känna att svårighetsgraden är aningen nerskruvad, men annars känns spelet lika solitt som tidigare.    

Och det innebär superfin grafik, smarta gåtor, välskriven story och, naturligtvis, lysande underhållning för alla fans av bärbara pussel- och mysteriespel.

Jens Höglin

Let's draw

(Majesco Games)

Ålder: 3+

Format: DS

Genre: Ritspel

4

Gillar du att rita och måla? Skulle du vilja att dina egna figurer ska vara med i enklare minispel?

Grattis! Då ska du spetsa öronen nu.

"Let's draw" är en konstnärlig verktygslåda för de yngsta, där du ritar och målar på touchskärmen med din styluspenna.

Du kan välja att måla fritt, eller lära dig rita allt från dinosaurier till helikoptrar med hjälp av enkla röstanvisningar (på svenska) och exempelbilder.

Som ritprogram är det ganska basic, men det fina med kråksången är att "Let's draw" blåser liv i dina teckningar.

Du kan antingen styra runt din skapelse på skärmen, eller rita egna figurer till det stora antalet minispel som inkluderas.

Min son på tre och ett halvt år har verkligen tagit till sig spelet och jublar när han ser sin egen dinosaurie promenera iväg på skärmen.

För de allra yngsta DS-fansen är "Let's draw" en riktig höjdare, som är både pedagogisk och kreativ. En varning bör dock utfärdas. Spelet har en klart beroendeframkallande verkan.

Jens Höglin

Smackdown vs Raw 2011

(THQ)

Ålder: 18+

Format: Multi

Genre: Wrestling

3

Årets upplaga av det populära wrestlingspelet kommer med en mer dynamisk fysikmotor. Det gör att matcherna känns lite verkligare och skapar nya, lite unika, sekvenser i nästan alla matcher.

Men THQ verkar ha jobbat mest med det nya spelläget.

Karriärläget har försvunnit och ersatts av "Road to Wrestle Mania". Där får man välja mellan fem olika vägar, varav fyra med förvalda stjärnor att spela som. I det femte får man spela som vem man vill, inklusive sina egentillverkade kämpar.

Grafiken är läcker, men animationerna när man springer runt känns lite stela och out-of-date. Däremot stöter man på andra kämpar och har möjlighet att påverka händelseförloppet på ett nytt och roligt sätt.

Har du spelat tidigare spel känner du igen dig. Kontrollerna är enkla men det finns ändå mängder av attacker. Man rör sig likadant som på tidigare spel och spelmässigt är det ingen revolutionerande nyhet.

Något som dock ökar livslängden radikalt är skapandet. Man kan skapa allt. Egna superstjärnor. Titlar. Skapa en ingång till dina superstjärnor. Blanda ihop olika attacker för att göra en egen specialattack.  Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra!

William Ryder

James Bond: Blood Stone 2010

(Bizzare creations)

Ålder: 16+

Format: Multi

Genre: Action

2

Det börjar lovande, på ett G20-möte i Aten. M ringer in Bond (naturligtvis modellerad efter Daniel Craig) för att förhindra en självmordsattack mot världens ledare.

Några animerade sekvenser senare - inklusive ett fallskärmshopp rakt ner bakom en skurk på en yacht - är du i händelsernas centrum.

Handlingen må senare flyttas runt jorden men actionscenerna utspelas ofta i snarlika utrymmen där du dras in i snarlika actionstrider.

Kontrollen är hygglig men kameran är osmidig.

De animerade sekvenserna står för det exotiska medan du får fightas i trånga utrymmen och bland annat köra bil (inklusive en lyxversion av Bonds klassiska Aston Martin).

Vanliga terrorister är inte vad man förknippar med Bond. Var är superskurkarna? Bondbrudarna? Q:s superprylar?

Björn Brånfelt

Dead nation

(Housemarque/Sony)

Ålder: 18+

Format: PS3 (via PSN)

Genre: Shooter

2

Neddladdningsbar lågpris-skjutare där du ska ta dig fram genom en postapokalyptisk stad full av zoombies.

Inget nytt eller unikt alltså, men ändå ok.

Det är enkelt att förstå vad du ska göra.  Välja svårighetsgrad. Sätta igång.

De levande döda är inte helt dumma i huvudet (även om du kan locka iväg dem dit du vill med en ljusgranat).

Jag är inte helt nöjd med kontrollen (snurrig ibland) men man vänjer sig.

För det låga priset är det ett klart prisvärt spel som kräver mer av dig än du först tror.

Ett samarbetsläge är en bra bonus.

Björn Brånfelt