Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckans dryckestips till kräftkalaset

I dessa kräfttider väljer vi att dricka drycker som passar till skaldjuren. Antingen bjuder man på ett glas fruktigt, friskt vitt vin eller en öl som är relativt lätt och fruktig med en snaps som är kryddad med dill. Jag tänker på att skaldjuren är salta och matchas då bra ihop med en dryck som är fruktig och frisk. Det som också är bra att tänka på är att kräftorna är kokta i dill och då blir det en smakupplevelse med en akvavit som är kryddad med dill.
Här nedan tipsar jag om drycker till kräftkalaset.

ALKOHOLFRI ÖL:

Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland (Ekologisk odlad)

Betyg: 2.

Motivering: Mycket mer nära ett alkoholstarkt öl kan man inte komma. Ölet är tillverkat först som ett starköl, vilket man har tagit bort alkoholen sedan. Doften är relativt stor med ananas, torkad persika och malt. Smaken är fruktig med ananas och andra tropiska frukter med en mjuk och rund maltighet.

Typ: Veteöl.

Passar till: Kräftor, lagrade ostar och rökt fisk.

Systembolagsnummer: 1937.

Storlek: 330 ml.

Pris: 11,90 kronor.

ÖL:

St. Eriks APA, Sverige

Betyg: 3.

Motivering: Det här är en doftrik och smakrik ale som är något rundar och inte så besk. Något som kännetecknar en amerikansk ale är att den är något fruktsötare än den engelska. Den här rekommenderar jag starkt att köpa hem till kräftkalaset.

Typ: Amerikansk Pale Ale.

Passar till: Kräftor och till surströmming.

Systembolagsnummer: 1432.

Storlek: 330 ml.

Pris: 17.90 kronor.

VITA VINER

NYHET: 2013 Lodge Hill Riesling, Clare Valley, South Australia, Australien

Betyg: 3.

Motivering: Det här är en Riesling som verkligen visar vad Australien kan i vinmakning. Doften är utpräglad med mogna aprikoser, melon och äpplen med mineraler. Smaken är relativt fyllig med en bra syra och tropisk ton.

Druvor: Riesling.

Passar till: Kräftornas sälta och alla ostar på kräftkalaset.

Systembolagsnummer: 90174.

Storlek: 750 ml.

Pris: 169 kronor.

NY ÅRGÅNG: 2013 Chablis Cuvée Léonce Bocquet, Bourgogne, Frankrike

Betyg: 2.

Motivering: Doften är stor och rund med mogna frukter som breder ut sig i näsan. Smaken är medelfyllig, med hög syra och välbalanserad mogen frukt. Det är en prisvärd Chablis.

Druvor: Chardonnay.

Passar till: Nykokta kräftor med tillbehör.

Systembolagsnummer: 5383.

Pris: 129 kronor.

AKVAVIT:

Läckö Slottsaquavit, Sverige

Betyg: 3.

Motivering: Det här är en snaps som verkligen passar ihop med nykokta kräftor. Doften är ren med inslag av kummin, färsk dill och citron. Smaken är relativt fyllig med karaktär av kummin, dill och andra kryddor med en eftersmak av citrus.

Kryddor: Kummin, dill och citrusfrukter.

Passar till: Nykokta kräftor med Västerbottenost.

Systembolagsnummer: 33.

Storlek: 500 ml.

Pris: 199 kronor.

Ann Svensson