Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckan fyller formen

Galleri Remi

På Galleri Remi var det kvällsvernissage i fredags. Ett bra initiativ eftersom det i helgen var start för konstens vecka och svårt att hinna med allt intressant som hände på lördagen.

Kontemplation och det meditativa sköljer över mig när jag tittar på Karl Mårtens akvareller av fåglar. Karl har ett mål med allt sitt konstutövande vilket är japanskt bågskytte, zenbuddism eller att måla. Att släppa tanken och hamna i det meditativa tillståndet.

– Då händer det mest. Jag har målat fåglar i 40 år, så lång tid har det tagit att driva mitt måleri till detta avskalade. Nu målar jag på intuition. Den japanska estetiken tilltalar mig.

Allt hör ihop i akvarellerna på tjockt fint papper. Vissa inramade och vissa inklämda med en platsklämma på väggen. Fåglarna med sina olika personligheter sticker ut och blir vackra personporträtt.

Galleri S

I lördags hade konstens vecka avspark och vernissage. Bättre än någonsin och efter en upparbetning av arrangemanget börjar det formas till någonting riktigt bra. På Galleri S möts jag av skulpturer och mobiler. Små bitar bildar tillsammans skulpturerna, jag får en organisk upplevelse av fiskstim eller en fågelflock. Det är Gunnel Oldenmarks verk.

Gunnel har under två år arbetat med innerslangar från kasserade bildäck som hon tvinnar ihop med ståltråd. Fria skulpturer växer fram slipas och målas. Hennes vackra tyngdlösa alster blir som en meditativ sång som porlar.

Färgfabriken Norr

Det var även öppning för Tobias Sjöbergs verk revolutioner, ett videoverk som visas på Färgfabriken Norr. Man får följa en grupp människor som ligger i en artificiell naturmiljö. Människorna ligger och jäser i tristess under en konstruerad sol. Vältrar sig i påsar fyllda med konsumtion. En modern Messias-lik man kliar sig i skrevet, människorna fortsätter med sina liv men försöker vara opåverkade av kameran. En joggingsko ligger i förgrunden det blir tomt i bilden, sedan kommer människorna tillbaka och tristessen fortsätter. En hund i profil gör sig synlig, korsar scenografin. En äldre man tar fram sin penis och kissar. Några droppar. Det blir en revir markering, mannen tar efter det djuriska beteendet från hunden.

Tobias verk blir en motreaktion mot det fina och tillrättalagda. Hans videoverk handlar om sociala spel men är även fullt av symbolik som gör verket mångbottnat. Sprickan i fondväggen ger nycklarna till att det rör sig om en inomhus miljö och är därför ett viktigt inslag. Våga möta verket som kanske hade gjort sig ännu bättre att visas på väggen rakt fram i utställningshallen, titta på symbolerna.

Vi människor måste göra något åt sättet att konsumera och leva vårt liv med lyxproblem tänka i ett större globalt perspektiv. Dessa tankar kom till mig, inte som en klump i magen utan på ett individuellt plan där vi kan göra skillnad stort som smått. Gå och se!

Konstens vecka

Konstbakelsen Dolcepaletto görs i samarbete med Wedemarks Konditori och konstnären Malin Matilda Allberg. Den säljs under Konstens vecka. Kan man äta konst? Bakelsen har Sveriges Konstföreningarssymbol på toppen. Den är vacker och färgglad. Men inte bara fin att titta på utan även god att smaka.

En överraskning är hallonsylten i mitten som behövs till den söta choklad moussen. Malin Matilda utforskar spännande mark, det görs med humor. Konsten i detta sammanhang blir rolig och med skinn på näsan. Fram för flera sådana här oväntade samarbeten.

Ahlbergshallen

Missa inte Ahlbergshallen där Anne-Lie Larsson Ljung visar målningar. Det är urbana miljöer av gömda platser. Ett modernt skymningsmåleri men hennes målningar andas även av ett underliggande hot.

Hennes sätt att måla med palettkniv skvallrar om att hon har totalt kontroll över olika knivar och redskap under måleriprocessen. De större målningarna slår ned som blixt nedslag. Pang! Bom! Brak!

Sedan dom mindre som förskisser längs väggarna. Sedan kabom! De stora tar plats igen med glöd och svärta. Man kan inte väja. Intensivt och bra.