Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vd gjorde olagliga affärer värda miljoner

Olagliga affärer värda cirka 10 miljoner kronor har gjorts av vd:n för kommunägda elnätsbolaget BTEA i Åsarna. Nu finns en risk att bolaget måste betala stora skadestånd. Blir det så får skattebetalarna i Berg stå för notan.

Efter att ha läst avtal som tecknats mellan Bergs tingslags elektriska, BTEA, och privata maskinentreprenörer kan Länstidningen avslöja att flera olagliga affärer har gjorts av bolaget.

BTEA, som ägs av Bergs kommun, köper varje år maskintjänster för miljontals kronor av privata entreprenörer. I januari tecknades två nya avtal som löper på tre och fyra år. Avtalen beräknas vara värda cirka 10 miljoner kronor.

Problemet är att BTEA har tecknat avtalen utan att genomföra offentliga upphandlingar. Det vill säga att inga andra än de tillfrågade entreprenörerna har haft möjlighet att lägga anbud för att få utföra gräv- och linjearbeten åt bolaget. Det är ett brott mot Lagen om offentlig upphandling.

När Länstidningen konfronterar vd Jörgen Mattsson med uppgifterna medger han att både han själv och andra ansvariga i bolaget inte har följt lagen.

– Jag tänkte inte ens på det då när jag undertecknade avtalen att de omfattades av lagen om offentlig upphandling, säger han.

Vid ytterligare frågor om avtalen med maskinentreprenörer säger BTEA:s vd att det inte heller historiskt har gjorts offentliga upphandlingar.

– Det här är en historia som finns bakåt i tiden men jag är ganska ny som vd så jag har inte all historia och vet inte hur det har gått till men jag har förstått att det inte har fungerat med de här grävarbetena, säger Jörgen Mattsson.

Det innebär alltså att avtalen med maskinentreprenörer bakåt i tiden, sannolikt värda tiotals miljoner kronor, har tecknats olagligt. Förutom avtalen med maskinentreprenörer kan Jörgen Mattsson inte bedöma vilka andra avtal som BTEA under årens lopp kan ha tecknat utanför lagen.

– Nej, det kan jag inte göra för jag är inte tillräckligt påläst men det där ska vi fördjupa oss i nu och ta reda på vilka summor det gäller.

Jörgen Mattsson konstaterar att han själv och BTEA sitter i en form av rävsax. Att avtalen inte har kommit till genom offentlig upphandling riskerar att leda till skadeståndskrav. Entreprenörer som inte har fått delta i upphandlingen har nu möjlighet att gå till domstol och kräva ekonomisk ersättning. Alternativet vore att BTEA skulle riva upp de nyss tecknade avtalen. Men det kan också bli mycket dyrt.

– Problemet är att entreprenörerna har köpt maskiner nu och i så fall kan de kräva skadestånd om vi bryter avtalen, säger Jörgen Mattsson.

När det handlar om brott mot Lagen om offentlig upphandling kan även Konkurrensverket gå in och kräva pengar. Eftersom BTEA är ett kommunägt bolag blir det i praktiken skattebetalarna som får stå för notan oavsett vem som kräver skadestånd.

– Det blir ju offentliga medel som måste täcka det i så fall, säger Jörgen Mattsson.